Kosovo će biti u Savetu Evrope tek kad preduzme konkretne korake ka ZSO


Vesti

Politika

„Kosovo će biti u Savetu Evrope tek kad preduzme konkretne korake ka ZSO“

Arijana Musliu Šoši, poslanica Skupštine Kosova iz redova opozicione Demokratske partije Kosova čiji je osnivač Hašim Tači kaže da će Kosovo moći da se vrati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope tek kada preduzme konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština. S druge strane, poslanica Samoopredeljenja Arbreša Krieziu Hiseni tvrdi da je Priština ispunila sve uslove za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Foto: Assembly of Kosovo / youtube

.

Šoši je podsetila da Kosovo nije ispunilo jedan od uslova koje su neke od glavnih zemalja postavile, a to je podnošenje nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu.

Blic preporučuje

To znamo na osnovu svih izjava međunarodnih aktera najmoćnijih zemalja u ovoj organizaciji, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, koje su uputile pismo premijeru Kurtiju da Kosovo treba da preduzme konkretne korake ka formiranju ZSO – rekla je Musljiu Šoši za Gazetu ekspres.

Dodaje da je za Kosovo važno da postane član Saveta Evrope ukoliko želi da napreduje ka evropskom putu.

Veoma je važno da postanemo deo Saveta Evrope ako težimo da jednog dana postanemo deo velike evropske porodice. U Savetu Evrope glavni stubovi su poštovanje ljudskih prava, poštovanje prava manjina i poštovanje zakona i reda, te uslove ispunjava Kosovo – smatra poslanica DPK.

Kurtijeva poslanica: Nije bilo razloga da se Kosovo ne primi u Savet Evrope

Ispred Samoopredeljenja Krieziu Hiseni izrazila je uverenje da će se Kosovo uskoro vratiti na dnevni red Saveta ministara.

Verujem da ćemo se uskoro vratiti na dnevni red Saveta ministara jer nije bilo razloga da se Kosovo ne primi u Savet Evrope. Ispunili smo sve uslove potrebne za pridruživanje ovoj organizaciji. Pitanje ZSO nije ranije najavljivano i rešeno je na samom kraju i smatram da je to nepravedna akcija protiv Kosova – poručila je Hiseni.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je 16. aprila izveštaj Dore Bakojani u kojem se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji, ali su glavne evropske zemlje uslovile glasanje konkretnim korakom ka uspostavljanju ZSO.

(Kosovo online)



Izvor

Related posts

Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Šolakovci u žestokoj kampanji protiv vojnog roka i jačanja srpske vojske!

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja