Kosovska policija upala u osnovnu i srednju školu u Leposaviću i fotografala prostorije


Vesti

Politika

Kosovska policija upala u osnovnu i srednju školu u Leposaviću i fotografala prostorije

Kosovska policija juče je u Leposaviću, kada nije bila nastava u osnovnoj školi „Leposavić“ i srednjoj školi „Nikola Tesla“, pregledala i fotografisala prostorije.

Foto: DOPISNIK KIM / Tanjug

.

Direktor srednje škole „Nikola Tesla“ Slađan Radović kaže da su dvojica kosovskih policajaca došla u subotu, nešto pre 17 sati, i od domara zatražili da otključa pojedine prostorije – kotlarnicu i pomoćne prostorije u kojima domari čuvaju alate, i to bez ikakvog naloga ili obrazloženja.

Juče posle podne, tačnije u 16:30 pozvao me je čuvar i rekao da su došla dva policajca, bez naloga. Nisu imali nikakav pismeni nalog da uđu u našu školu i da slikaju kotlarnicu. Rekao sam da otvore vrata, kako ne bi čoveku pravili problem, ali su ciljano ušli bez najave. Slikali su kotlarnicu i otišli – priča Radović.

Policajci su zatim otišli u osnovnu školu „Leposavić“, sa istih zahtevom – od portira su tražili da im otvori kotlarnicu.

Međutim, kako nije imao ključ, policajci su ušli i slikali prostoriju u kojoj se nalazi alat za domara, za održavanje škole.

Izašli su, ali ništa nisu rekli zbog čega su došli – rekao je Radović.

„Ovo na demokratiju ne liči“

Zato pita u kakvom to demokratskom okruženju žive, kada policija bez naloga dolazi na mesta u kojima se obrazuju deca.

Ovo na demokratiju ne liči, da ulaze u školu, da slikaju… Šta su tražili, ne znam. Da li oni misle da se mi bavimo nekim drugim poslovima osim vaspitanja i obrazovanja učenika? Da li dolaze ciljano, jer je završetak školske godine, kako bi napravili nekakav problem ili žele da se mi uplašio, jer je planiran i završni ispit, upis… Ciljano ulaze da nas uplaše – upozorava Radović.

Ipak, ističe da su škole radile i opstajale i u težim uslovima.

Niko nema pravo da nam brani da obrazujemo decu, poručio je direktor škole.

Naša i druge škole na čitavom Kosovu i Metohiji, na severu, radile su i u težim uslovima. Obrazovali smo decu po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, tako da ćemo to sigurno i dalje raditi. Nama nema niko pravo da brani da vaspitavamo i obrazujemo našu decu po planu i programi Ministarstva prosvete Srbije – naveo je Radović.

On je pozvao sve roditelje i učenike da se ne plaše i da se upisuju u škole, kako bi „bile punije, nego do sada“.

Petković: U srpskim institucijama kosovska policija nema šta da traži

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je tzv. kosovska policija bez ikakvog naloga i objašnjenja juče upala u dve srpske škole u Leposaviću i nedozvoljeno fotografisala školske prostorije.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Petar Petković kaže da u kosovska policija nema šta da traži u institucijama koja su osnov ZSO

U srpskim institucijama koje su osnov formiranja ZSO, tzv. kosovska policija nema šta da traži!!! – naveo je Petković na društvenoj mreži X.

On je istakao da se upadom u škole u Leposaviću premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo obračunava sa srpskom decom, ukazujući još jedanput i na privođenje dvojice srpskih maloletnika u Leposaviću uz upotrebu sile i suzavca.

Laži tzv. Kosovske policije ni pas sa maslom ne bi pojeo! Kažu da se suzavac slučajno aktivirao, a maltretiranje i privođenje dece u prisustvu dugih cevi nazivaju „demokratskom procedurom“! Suzavcem na srpsku decu jer su pevala srpske pesme, to je pravo lice Kurtijevog terora!„, navodi danas Petković.

Inače, to je praktično drugi incident kosovske policije praktično u jednom danu pošto su u noći između petka i subote kosovski policajci uhapsili dvojicu srpskih maloletnika jer su pevali kosovske pesme.

(Kosovo online)



Izvor

Related posts

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike