Kurti divlja na Kosovu, stižu upozorenja: krajnje je vreme da ga EU i SAD zaustave


Vesti

Politika

Kurti divlja na Kosovu, stižu upozorenja: krajnje je vreme da ga EU i SAD zaustave

Dok je Evropska unija spremala nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kosovski premijer Aljbin Kurti radio je sve da te napore sabotira – hapsio Srbe, među kojima je i jedan osamdesetogodišnjak i nastavio sa preuzimanjem srpskih institucija. Analitičari su saglasni – upozoravaju da je krajnje vreme da se Kurti zaustavi.

Foto: Tanjug / AP, TV Most, Virginia Mayo, Filip Krainčanić / Ringier

.

Oni to kažu jer je za samo 48 sati uhapšeno sedmoro Srba, među kojima i lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević i starac od 86 godina Tomislav Pantić. Ali tu nije kraj. Kosovska policija upala je u prostorije NBS plenili dokumenta, a još nije oslobodila prostorije ćetiri opštine na Severu kosova u koje je prošle nedelje upala.

Blic preporučuje

Na sve to, zapad gleda krajičkom oka, iskazuje zabrinutost i zakazuje novu rundu dijaloga na tehničkom nivou za naredni utorak, iako je već godinu dana na aparatima za disanje.

Imajući u vidu sva dešavanja. Slobodan Zečević, direktor Instituta za evropske studije u Beogradu, rekao je da je vreme da se zaustave Kurtijeve akcije.

Priče EU da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi su prazne, vreme je da se preduzmu akcije u cilju zaustavljanja Kurtija. Nije više vreme dijaloga, sada je vreme akcije u smislu da se zaustavi Aljbin Kurti, da se spreči da vrši teror na Srbima – ukazao je za RTS Zečević.

„Vreme je za akciju“

Zečević je podvukao da se Srbija obraća onima koji odlučuju na Kosovu, a to su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, koji, kako ističe, do sada nisu pokazali volju da na efikasan način zaštite srpski narod.

Obraćati se Amerikancima, obraćati se Evropskoj uniji, jedini je način da se problem zaustavi – zaključio je Zečević.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

.

Pitanje je kakve poteze može da povuče Srbija, a Milovan Drecun, predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, ističe da Beograd može da deluje na diplomatskom planu, što se i čini vršenjem pritiska na zapadne zemlje koje imaju uticaj na Kurtija.

SAD vodi takvu politiku kojom dozvoljava Kurtiju da maltretira Srbe, i vrši pritisak na Srbiju – rekao je za Blic TV Drecun.

„Želi li zapad da disciplinuje Kurtija?“

Pitanje je političke volje da li zapad želi da disciplinuje Kurtija, ocenjuje i stiče da zapadu odgovara da Kurti indirektno vrši pritisak na Srbiju kroz maltretiranje Srba na KiM.

Zapad tako šalje nedvosmislenu poruku – ako ne prihvatite ono što tražimo od vas, a to je sada već otvoreno priznanje Kosova, onda ćemo dozvoliti Kurtiju da do maksimuma maltretira Srbe na Kosovu – kaže Drecun.

Milovan Drecun

Ponavlja da je Kurtijeva strategija jasna – da prvo dobije priznanje od Beograda, a zatim da razgovara o drugim pitanjima.

Na pitanje da li Evropska unija ima mehanizme da stane na put ovakvom ponašanja Drecun odgovara potvrdno.

– Imali smo eskalaciju krize na severu Kosova i EU je uvela određene sankcije protiv Prištine. Međutim, nakon toga je Borelj tražio ukidanje tih sankcija, uprkos činjenici da nismo videli deeskalaciju. Umesto toga, videli smo dodatnu eskalaciju, što je rezultiralo terorisanjem srpskog naroda i onemogućavanjem rada naših institucija – kaže Drecun.

Sastanak (ne)će promeniti sve

U međuvremenu, EU je za naredni utorak zakazala sastanak glavnih pregovarača, ali se na susrete na najvišem nivou i dalje čeka.

Pročitajte još

Analitičar sa Kosova Agon Maljići kaže da postoji niz pitanja koja bi mogla da podstaknu ovakav sastanak.

– Među njima je i optužnica koju je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo za napad u Banjskoj ili slučaj mosta na Ibru. Međutim, ovo bi više bio sastanak za upravljanje krizama, pošto je sastanaka bilo u poslednje dve ili tri godine, nego da se krene napred sa primenom Ohridskog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – kazao je za RSE Maljići.

On ističe da sastanci za primenu Ohridskog sporazuma mogu imati nečeg suštinskog pred izbore u SAD i izbore na Kosovu.

– Kurti će biti veoma oprezan da eventualni susret sa Vučićem ne utiče negativno na njega u aktuelnoj predizbornoj fazi – istakao je Maljići.



Izvor

Related posts

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)

Hil: Srbija ima mnogo prijatelja, verujem da su SAD među njima