Kurti je naciljao novu metu, sprema zatvaranje Univerziteta u Mitrovici


Vesti

Politika

Kurti je naciljao novu metu, sprema zatvaranje Univerziteta u Mitrovici

Nakon što je najavio otvaranje mosta na Ibru, Srbi na severu Kosova žive u bojazni da bi kosovski premijer Aljbin Kurti mogao da krene u novi pohod – da preuzme kontrolu nad obrazovanjem. Analitičari smatraju da to nije nemogući scenario i ukazuju da bi međunarodna zajednica morala da deluje preventivno.

Foto: AP/ Arturo Holmes, Tanjug str / Ringier

.

Među njima je i Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 .

Blic preporučuje


KURTI PIKIRA MOST NA IBRU, UKIDA I VOZAČKE, ALI TU NIJE KRAJ Izborna kampanja tek kreće, očekuju se nove prepreke a ovo je najveći strah Srba

– Kosovska vlada će u narednom periodu pokušavati da drži aktuelnim pitanje otvaranja glavnog mosta na Ibru, a najveća bojazan da može doći do zatvaranja Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici kao visokoškolske ustanove jako bitne za srpski narod i sve one koji ga pohađaju – rekao je za Kosovo onlajn Mijačić.

„Stvari da se reše preventivno“

Pitanje Univerziteta, kako objašnjava, postavljano je više puta u procesu dijaloga i ako bi došlo do pokušaja njegovog zatvaranja, to bi bio još jedan akt koji nije usaglašen sa međunarodnim partnerima.

– Ovo je i apel međunarodnoj zajednici da deluje preventivno. Videli smo više puta da su se oni oglašavali kada su u pitanju akcije kosovske vlade, ali nigde nismo videli da se stvari rešavaju preventivno. Jedna grupa organizacija civilnog društva i civilnih aktivista sa severa Kosova nedavno je objavila saopštenje kojim je tražila razmeštanje KFOR-a ispred svih važnih institucija za funkcionisanje srpskog naroda na severu u vidu mobilnih punktova i kontrolnih tačaka. To bi bila jedna od mera da se spreči nova eskalacija i neko novo nezadovoljstvo srpskog naroda, da se KFOR rasporedi ispred svih institucija od značaja za srpski narod, pre svega Univerziteta – ističe Mijačić.

Foto: Visar Kryeziu / Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Da ovaj strah nije neosnovan, pokazuje nedavna izjava zamenika komandira Kosovske policije za region Sever Vetona Eljšanija.

– Bezbednosnu situaciju ugrožavaju paralelne strukture i nelegalne strukture, one prete severu zemlje, jer ne možemo da ostanemo mirni dok oni obavljaju svoje aktivnosti i dok su te paralelne strukture tu, mi imamo problema. Paralelnim strukturama nazivam i zdravstvene i obrazovne usluge koje će nam biti problem dok ne budu pod našom upravom – kazao je on za RTV21.

„Svi scenariji su u igri“

Kasnije je ublažio svoju prvobitnu izjavu, ali ne i demantovao da su zdravstvo i prosveta „izazovi“ za prištinsku vlast.

– Paralelne strukture na Severu su izazov za rad Kosovske policije, ali to ne znači da ćemo zatvarati prosvetne i zdravstvene institucije, jer je za takve mere potrebno političko odobrenje. Koliko ja znam, prema Briselskom sporazumu, i zdravstvo i obrazovanje treba da imaju nezavisnost – pojasnio je potom Eljšani.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Politikolog Ognjen Gogić ocenio je za Blic da nije pitanje da li će krenuti tim putem već da li će se na tome zaustaviti.

Nije pitanje da li će Priština pokušati da preuzme nadležnost nad srpskim bolnicama i školama već da li će ih ukinuti. Do sada kosovske vlasti nisu preuzimale nijednu srpsku ustanovu već su im zabranjivali rad bez nuđenja bilo kakve alternative. Da li će ići tako daleko da isto urade sa školama i bolnicama za sada ne deluje verovatno, ali se ne može isključiti – napominje Gogić.

Ipak, Mijačić kaže da Kurti u ovom trenutku neće ići ka zatvaranju zdravstvenih i obrazovnih institucija, pre svega jer su one prepoznate kosovskim ustavom, ali će, kaže, sigurno postojati pritisci za njihovo otežano delovanje.

– Videli smo nekoliko puta da su kosovske političke snage upadale u zgradu, odnosno, u bolnički kompleks u Kosovskoj Mitrovici. Verujem da će doći do pritiska na rad zdravstvenih institucija, kako u smislu dostave lekova, prevoza pacijenata, tako i u samom smislu operativnosti rada tih institucija – ističe Mijačić.

U poslednjih šest meseci Priština je:

  • Ukinula dinar
  • Zatvorila objekte „Pošte Srbije“ na severu
  • Najavila otvaranje mosta na Ibru
  • Najavili preuzimanje kontrole nad obrazovanjem i zdravstvom
  • Otvorila „Poštu Kosova“ na severu
  • Kosovska policija upala u sva četiri Privremena organa u četiri srpske opštine na severu KiM i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica
  •  Predsednici privremenih organa opština na severu pozvani su na saslušanje u policiju 5. septembra pod optužbom da su falsifikovali dokumenta



Izvor

Related posts

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno

„VREME U AVIONU ISKORISTIĆU ZA PRIPREMU GOVORA U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN“ Vučić krenuo za NJujork

U Velikoj Britaniji uskoro počinje da radi prvi rudnik litijuma