Kurtijev bračni par iz senke odlazi na specijalnu misiju u Grčku, biće im poveren važan zadatak


Vesti

Politika

Kurtijev bračni par iz senke odlazi na specijalnu misiju u Grčku, biće im poveren važan zadatak

Atina i Priština imali su odnose na nivou kancelarija za vezu koje su uglavnom ticale ekonomske saradnje, a uskoro bi trebalo da dignu na viši nivo i to slanjem specijalne misija. Za šefa je predložena Nora Visoka – Veler, Albanka udata za britanskog profesora Marka Velera, koji je svojevremeno bio deo stručnog tima premijera Aljbina Kurtija u dijalogu sa Beogradom. Može li to da zabiberi odnose Srbije i Grčke?

Foto: YouTube/ Oxygen, Youtube/ IU Maurer, Shutterstock / Ringier

.

Veler je, kako prenosi Kosovo onlajn, i dalje prilično aktivan na Kosovu, a jedna od njegovih „misija“ bila je i zabrana upotrebe dinara na Kosovu. Gde je on stao, njegova supruga će, očigledno, nastaviti, jer će razvijati odnose sa Grčkom, jednom od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Blic preporučuje

Vladislav Jovanović, bivši diplomata, kaže za Blic da ovakav razvoj situacije ukazuje da je neprijatnom zagrljaju pritisaka,

Pod pritiskom je Evropske unije i Amerike i zato ide korak dalje u konkretizaciji odnosa sa Prištinom. Ona je u povećanom strahu od teritorijalnih pretenzija Turske i osetljiva na pritiske sa Zapada, a naročito što se tiče odnosa sa Srbijom. Zato je odlučila da ide sporim koracima, a Priština je toga svesna a verovatno i sa jedne strane instruisana o tome šta treba da radi. Potencijalno ta misija može da bude opasnost za odnose sa Beogradom, ali trenutno to nije u fokusu – napominje Jovanović.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Nora Visoka – Veler predložena je nedavno za šefa Specijalne misije Kosova u Grčkoj, a dodatnu pažnju privlači činjenica da je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala uputila zahtev Odboru za spoljne poslove u Skupštini Kosova da se rasprava za Visoku – Veler zatvori.

Atina i Priština – sve osim priznanja

Ali, Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 u okviru kojeg je dijalog sa Prištinom, za Blic kaže da njeno postavljenje ne može dovesti do priznanja.

– Naravno da će predstavnik Prištine nastojati da unapredi odnose Grčke i Kosova. Ali, priznanje je politička odluka. Grčka ima politiku odnosa sa Kosovom koji može da se objasni principom „sve osim priznanja“. Drugim rečima, radi se na jačanju trgovinskih, ekonomskih i svih drugih odnosa ali priznanje nije u fokusu – napominje Mijačić.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Dragiša Mijačić

Ko je Visoka – Veler?

Pravnica je za zaštitu kulturnog nasleđa na Univerzitetu Kembridž, a poslednjih godina bila je veoma aktivna na polju kulturnog nasleđa i položaja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Imala je prvu diplomatsku funkciju u okviru Ujedinjenih nacija kao šef kontrole oružja na Zapadnom Balkanu.

„Priština mora da se nauči diskretnosti“

Veler se bavila i „Nasleđem zločina i statusa masakriranih“, kako je nazvala svoje istraživanje o Kosovu u periodu 1998 – 1999. godine.

U jednom intervjuu rekla je da je na početku istraživanja želela da zna kako Kosovo i Srbija vide prošlost i kako ta dva društva koncipiraju nevine ubijene ljude na Kosovu. Jedno je, prema pisanju medija, propustila – u svom istraživanju nije se bavila srpskim žrtvama.

Foto: Oxygen / youtube

Nora Visoka-Veler

Često je govorila o tome da Kosovo nije učinilo dovoljno da dokaže zločine koje je počinila Srbija i da nije kasno da to učini.

Osim zločinima veoma je aktivna i na polju kulturnog nasleđa i položaja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Više puta je tim povodom isticala stav da kosovske institucije treba da upravljaju imovinom srpskih manastira i crkava.

Govoreći o Hramu Hrista Spasa u Prištini, ona je kazala da se „taj objekat ne može nazvati crkvom“, jer je „izgrađen na nasilan i nezakonit način, te se ne smatra objektom koji ima bilo kakvu vrednost“.

Pročitajte još

Povodom najava da će Kosovo podneti tužbu za genocid protiv Srbije, ona je u aprilu ove godine kazala da u Prištini moraju da se nauče diskretnosti, da zaključke ne donose brzo i da ih ne objavljuju.

– Stalno pričamo šta ćemo, kako ćemo, kako ćemo tužiti Srbiju… Sa druge strane, Srbija dolazi prva u Savet bezbednosti UN i tuži nas ili pokušava da sudi za slučajeve koji nismo uradili – rekla je Veler.

Ko je Mark Veler?

Njeno ime je važno i zbog supruga Marka Velera. Bio je viši pravni savetnik u bečkom procesu pregovora o konačnom statusu između Kosova i Srbije u periodu 2006-2007.

Doprineo je da se izradi Ustav Kosova i izradio nacrt Zakona o zaštiti manjina na Kosovu i Statuta Konsultativnog veća zajednica. Bio je savetnik za Kosovo na konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Foto: IU Maurer / youtube

Mark Veler

Veler je zajedno sa Polom Vilijamsom pružio pravne savete Hašimu Tačiju kao šefu kosovske delegacije u Rambujeu.

Njen suprug, iako bivši Kurtijev savetnik, prema saznanjima Kosovo onlajna, i dalje je aktivan. Kurtiju je bio savetnik do sastanka u Ohridu, kad su se razišli, ali su im se putevi ponovo ukrstili, a navodno je upravo on bio najglasniji na glavnom sastanku sa Kvintom kad je zagovarao zabranu dinara.



Izvor

Related posts

Šolakovci u žestokoj kampanji protiv vojnog roka i jačanja srpske vojske!

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Tadić mi je pretio da će me lično ubiti i skratiti za glavu (VIDEO)