Lokalni izbori 2024: Zbog čega je izborna kampanja mlaka i nevidljiva?


Vesti

Politika

Lokalni izbori 2024: Zbog čega je izborna kampanja mlaka i nevidljiva?

Do izbora još manje od dve nedelje, do izborne tišine još desetak dana. Toliko još i vremena za kampanju. Trebalo bi da gledamo finiš i maksimalno ubrzanje, ali – pre će biti da jedva znamo kad su izbori i za koga se glasa. To što vidimo – to je uglavnom kampanja vlasti i koalicije oko SNS-a, dok opozicija tek što je skupila potpise i predala liste. Naslušali smo se tako priča o izbornim uslovima, ali izbornih poruka nikada manje nego u ovoj kampanji.

Foto: Robert Getel / Ringier

.

Bilbordi, konvencija, od vrata do vrata. Vlast je u kampanju krenula uobičajeno – intenzivno i na svim poljima. Izbori lokalni – teme nacionalne, a lista u bilo kom gradu ili opštini u znaku jednog imena.

Blic preporučuje

„Vlast pokazuje da je ozbiljna u nameri da uzme još više vlasti“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“ kaže da „koalicija oko vlasti sprovodi kampanju i „na taj način dokazuju da imaju infrastrukturu, ozbiljne ljude i dobru organizaciju“

Pokazuju koliko su ozbiljni u nameri da zadrže vlast i da uzmu još više vlasti i na kraju krajeva. Time pokazuju da mogu da vode državu – ocenjuje Lacmanović za „Blic TV“.

„Opozicija koja izlazi na izbore nema infrastrukturu“

S druge strane, kako kaže, opozicija se, pak, dugo dogovarala hoće li I kako na izbore, ko će bojkotovati, ko će izaći…

Liste onih koji izlaze predate su praktično u poslednji minut, uz obaranje, pa odobravanje. Stigli su do sada da se eventualno predstave. Jer za razliku od onih koji su na vlasti i koji sa trenutnih pozicija obilaze urađeno i najavljuju novo, opozicija tu mogućnost nema, a umesto bilborda i mitinga odlučila se za lokalne akcije i teme – analizira Lacmanović.

Predrag Lacmanović kaže da opozicija dugo nije znala hoće li i kako na izbore

Naš sagovornik dodaje da „deo opozicije koji izlazi na izbore nema dobru infrastrukturu i nema dovoljno sredstava da bi se u dovoljnoj meri promovisao i da bi se čule njihove ideje“.

– Međutim, oni ne mogu da skupe dobre poene, jer jednostavno građani u njima ne vide snagu. Jer vide male, fragmentirane delove opozicije u koje onda nemaju poverenje. Nemaju poverenje da imaju snagu – navodi Lacmanović.

„Kampanja na mrežama mlaka u odnosu na decembar“

Kako kaže, prethodnih izbornih procesa kampanja se u velikoj meri bila odselila na društvene mreže.

Ima je i sada, ali u poređenju s decembarskim izborima ona je mlaka, nedovoljno bogata i kreativna – zaključuje Lacmanović.

„Ne vidimo pametne ideje, sadržaj kampanje nije primamljiv“

I Petar Vasić, direktor marketinške agencije, nije oduševljen izbornom kampanjom.

„Biram borbu“ tek je ovih dana krenula u izbornu kampanju

Mi ne vidimo neke pametne ideje. Sadržaj kao sadržaj nije primamljiv, nije toliko gledan, jer, jednostavno, ja mislim da je svima ponestalo ideja. Tako da, više se baziraju, koliko smo mi primetili, na urušavanju kredibilnosti svojih konkurencija – objašnjava Vasić za „Blic TV“.

Dodaje da se baš na internetu može mnogo i puno „jer ni televizija, ni bilbordi nisu gledani koliko telefoni“.

– Uprkos tome, mirno je kao da nije finale – navodi Vasić.

A ako se po kampanji izbori poznaju – velikih iznenađenja, kažu naši sagovornici – očito neće ni biti.



Izvor

Related posts

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem

Ivica Dačić o važnosti sektora za vanredne situacije