Macura: Poseta Makrona značajna, Srbija ne zaostaje po pitanju rodne ravnopravnosti


Vesti

Politika

Macura: Poseta Makrona značajna, Srbija ne zaostaje po pitanju rodne ravnopravnosti

Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura izjavila je danas da je raduje činjenica što se na poziv predsednika Aleksandra Vučića u veoma kratkom vremenskom roku realizuje već druga poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Tatjana Macura

Macura je rekla da je u političkoj i privrednoj saradnji između naših partnerskih država, od ključnog značaja i prijateljska veza koju godinama neguju dva predsednika, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Blic preporučuje

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

„Makron je označio rodnu ravnopravnost kao nacionalni cilj“

Kako je navela, za nju je lično poseta predsednika Makrona Srbiji značajna ne samo zbog produbljivanja privredne saradnje o kojoj će danas i sutra zasluženo biti najviše reči, već i zbog toga što je predsednik Makron označio rodnu ravnopravnost kao veliki nacionalni cilj u toku njegovog mandata.

Ministarka je podsetila na to da Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Francuske zvanično sprovodi feminističku spoljnu politiku, a Francuska međunarodna strategija za rodnu ravnopravnost, pored ostalih ciljeva, predviđa da do 2025. godine čak 75 odsto projekata finansiranih od strane francuske službene pomoći za razvoj upravo bude usmeren ka poboljšanju rodne ravnopravnosti.

Foto: RTS / screenshot

Emanuel Makron

„Srbija ne zaostaje, drago mi je zbog toga“

Drago mi je da po parametrima rodne ravnopravnosti ni Srbija ne zaostaje. Naprotiv. Iz godine u godine Srbija beleži rast indeksa rodne ravnopravnosti, što je veoma važno pitanje za kvalitet života naših žena – poručila je Macura.

Ministarka je rekla da Srbija danas više nego ikad izdvaja sredstva iz budžeta za ekonomsko osnaživanje žena bespovratni ili povoljni krediti za preduzetnice koje tek ulaze u privatni posao ili su odavno u istom prisutne, podrška porodiljama koje postaju vlasnice prve nekretnine kao posebna mera doneta u mandatu prethodne Vlade, kao i prepoznavanje različitih posebno ranjivih kategorija žena na tržištu rada.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Macura je istakla da je jasno da u ovim oblastima nije sve idealno i da uvek može bolje, i naglasila da je ponosna što smo danas, i pored drugih veoma važnih tema, u veoma dobrom društvu kada je u pitanju podrška ženama i zaštita ženskih ljudskih prava.

– Nadam se da ćemo i u budućnosti deliti pozitivna iskustva i prakse na teme koje su ženama životno važne – poručila je Macura.

Sve o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, pročitajte u našem odvojenom tekstu.



Izvor

Related posts

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike

Ni danas ne možemo da se izvučemo od njegovih sporazuma

Vučić danas na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ u Batajnici