Marko Đurić: Kosovo i Metohija suštinska tačka neslaganja sa SAD


Vesti

Politika

Marko Đurić: Kosovo i Metohija suštinska tačka neslaganja sa SAD

Srbija menja svoj imidž u američkoj političkoj zajednici

Đurić optimističan što se tiče unapređenja odnosa sa susednim zemljama

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da Srbija, kao zemlja koja drži do sebe, mora da unapredi kapacitete za produktivan dijalog sa SAD.

Foto: MSP RS / Tanjug

Marko Đurić

On je za današnju Politiku naveo da je to rekao na panel diskusiji u okviru strateškog dijaloga između SAD i Srbije pod nazivom „Pupinova inicijativa“, koji je održan prošle sedmice, i istakao da pri tom ne misli samo na kapacitete Ministarstva spoljnih poslova i Vlade, već i na poslovnu, akademsku, naučnu i kulturnu zajednicu, kao i na našu brojnu dijasporu.

Blic preporučuje

Đurić ističe i da pitanje Kosova i Metohije ostaje suštinska tačka neslaganja u srpsko – američkim odnosima, ali je, kako dodaje, pozitivan pomak što danas, čak i o toj temi, uspevamo da razgovaramo na sadržajniji i produktivniji način nego u prošlosti.

– Imidž Srbije se polako ali sigurno menja u američkoj političkoj zajednici i nakon dugog niza godina u kojem je Srbija u SAD prepoznavana kao država koja stvara probleme, za njih postajemo država koja nudi rešenja i garantuje stabilnost na Balkanu – naveo on.

Đurić je ukazao da je sa tih pozicija lakše razgovarati i o temama oko kojih se ne slažemo, ali i očekivati taktičniji i pragmatičniji pristup Vašingtona rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

Političari u SAD ne izgovaraju uvek javno ono što misle, posebno kada je reč o međunarodnim odnosima, ali imam utisak da sve manje tolerancije i razumevanja imaju za jednostrane i nekoordinisane poteze Prištine. Kurti je sve više u američkim političkim krugovima prepoznat kao remetilac i destabilizator, kao neko ko svojom agresivnošću i hirovitošću kvari planove za budućnost Balkana, i mi svakako i tu treba da tražimo prostor da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini – naglasio je on.

Đurić je naveo da odnosi koje danas imamo s Mađarskom, Severnom Makedonijom ili Albanijom dokazuju da je, bez obzira na istoriju da oni nisu uvek počivali na poverenju i dobronamernoj saradnji, moguće za kratko vreme suštinski promeniti prirodu veza država i naroda.

U tom smislu sam optimista i kada je reč o našim ostalim susedima. Velike ću napore uložiti kako bi odnosi s Hrvatskom i BiH, kao i s drugim našim susedima, bili unapređeni po sličnom modelu. Srbija iskreno i otvoreno pruža ruku želeći bolju regionalnu saradnju, i nadam se da će naši susedi shvatiti, ne samo koliko smo dobronamerni u tom gestu, već i koliko je za sve nas korisno da okrenemo novu stranicu istorije – rekao je Đurić.

On je dodao da je uveren da će SAD u predstojećem periodu investirati mnogo više vremena i pažnje u stvaranje klime za bolju saradnju zemalja na Balkanu.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Brnabić o tvrdnjama Miroslava Alekića i slučaju Gvineja: Nadam se da je saznanja podelio sa Interpolom

Prethodna vlast i Aleksić doveli Rio Tinto i menjali zakone zbog kompanije

Vučić o tvrdnjama Miroslava Aleksića oko slučaja Gvineja: Jel su oni svi izludeli