Marko Đurić o izazovima na spoljno-političkom planu, Kosovu: Nije problem samo u Kurtiju


Vesti

Politika

Marko Đurić o izazovima na spoljno-političkom planu, Kosovu: Nije problem samo u Kurtiju

„Galopiramo unazad i ne čini se da je problem samo u Kurtiju. Dokle god je on „za kormilom“, do normalizacije odnosa ne može doći. Međunarodna zajednica mora da pokaže verodostojnost svojih tvrdnji o želji za očuvanje multietničkog i demokratskog karaktera društva na Kosovu i Metohiji“, izjavio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić govoreći o najvećim izazovima na spoljno-političkom planu.

Foto: Blic TV / Ringier

emisija „Jasno. Kao dan!“, gost Marko Đurić

Posle četvorogodišnjeg mandata na mesto ambasadora u Sjedinjenim Državama, vratio se u Srbiju. Sačekala ga je vruća fotelja ministra spoljnih poslova i gomila otvorenih pitanja. Nakon uspeha u jedinim nacijama, sledi spuštanje tenzije u regionu, do kojih je upravo rezolucija dovela. O tome šta će biti prioriteti Srbije na spoljno-političkom planu, a šta najveći izazovi, od 18.30 časova, u emisiji „Jasno. Kao dan!“ na „Blic“ televiziji, govorio ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Blic preporučuje

Foto: Blic TV / Ringier

emisija „Jasno. Kao dan!“, gost Marko Đurić

„Galopiramo unazad i ne čini se da je problem samo u Kurtiju“

Govoreći o pomaku o pregovorima kada je u pitanju Kosovo i Metohija, Đurić ističe da se stiče utisak da Srbija „galopira unazad“

– Od oktobra 2021. godine, novembra, otkako je Kurtijev režim preuzeo odgovornost za stanje u našoj pokrajini, mi imamo vrtoglav sunovrat kad je reč o svim institucijama i ne čini se da je problem samo u Kurtiju, da budem sasvim iskren. Čini se da je jedan deo međunarodne zajednice zbog geopolitičkih okolnosti i zbog problema na Bliskom istoku, ogromnih turbulencija svuda u svetu, da je počeo da daje prednost jačanju takozvane nezavisnosti Kosova u odnosu na poštovanje kolektivnih, ljudskih, ekonomskih i političkih prava svih zajednica, srpske i drugih, ne albanskih, na Kosovu i Metohiji. Vidi se njihovo veliko licemerje. Za nas je najvažnije da nastavimo sa borbom – iskreno je rekao Đurić i dodao:

Foto: Blic TV / Ringier

emisija „Jasno. Kao dan!“, gost Marko Đurić

– Iako, kada su stvarali takozvano nezavisno Kosovo, glavna priča im je bila da se to radi zbog poštovanja prava svih zajednica koje tamo žive, zbog stvaranja jedne liberalne, demokratske države po uzoru na zapadne društva i sl. Sada, odjednom, to je palo u drugi plan, i odjednom, bez obzira na to kakav je taj Kurti, da ga podrže zato što smatraju da je to njihov geopolitički interes. I tu se vidi veliko licemerje dela međunarodne zajednice. Međutim, mi nemamo pravo nad time da lamentiramo i jadikujemo – kaže Đurić.

Od izuzetne važnosti je, kaže Đurić, da međunarodna zajednica pokaže verodostojnost svojih tvrdnji o želji za očuvanje multietničkog i demokratskog karaktera društva na Kosovu i Metohiji time što će momentalno zaustaviti progon srpskog naroda.

– A to se ogleda u zabrani isplata dečijih dodataka, penzija, plata, osnovnih primanja za srpske institucije na Kosovu i Metohiji, u sprečavanju jednogodišnjem ulasku srpske robe na Kosovu i Metohiji, u desetinama uhapšenih – rekao je gostujući u emisiji „Jasno. Kao dan!“.

Dodaje i da, dokle god je „Kurti za kormilom“, do normalizacije odnosa ne može doći.

„Nameravamo da napravimo mini kancelarije za KiM u okviru ambasada“

Namerava da Ministarstvo spoljnih poslova zaduži da dodatno pruži podršku našem pregovaračkom timu, da praktično svaka naša ambasada postane u tom domenu i „mini-kancelarija za Kosovo i Metohiju“.

– Ako ništa drugo, u vidu pružanja informacija i lobiranja za srpski interes – kaže Đurić.

Ističe i da Srbija mora da uradi sve što može da pomogne Srbima na Kosovu

– Država nikada nije izdvajala više za različite oblike pomoći, ali moramo da iskoristimo i sva pravna i diplomatska i sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju da zaštitimo naš narod.

Foto: Blic TV / Ringier

emisija „Jasno. Kao dan!“, gost Marko Đurić

Govoreći o svojim prvim ministarskim potezima, Marko Đurić poručio je da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju diplomatsku mrežu, u znanje svojih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike, kao i u unapređenje kapaciteta.

Sada želimo da damo novi impuls i novu energiju, naravno, ja kao svaki novi ministar želim da unapredim mnogo toga. Imam mnogo entuzijazma zato što smatram da treba da ojačamo i naše analitičke sposobnosti, da treba na meritokratskim osnovama da dovedemo veliki broj ljudi koji će biti advokati i zastupnici interesa Srbije. Tu vidim priliku za mlade, talentovane i ne samo mlade, ali sposobne ljude koji govore i više jezika, imaju različite veštine da pojačaju redove srpske diplomatije, zato što se izazovi sa kojima se Srbija suočava su izazovi sa kojima se ne suočava ni jedna druga zemlja u regionu – rekao je Đurić.

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJA



Izvor

Related posts

GDE SU GRANICE DEZINFORMISANJA O NAVODNOM ZAGAĐENJU ŽIVOTNE SREDINE – „Slučaj“ Majdanpek

Vučić se oglasio nakon sednice Vlade: Ovo su bile glavne teme

MINISTAR GAŠIĆ ČESTITAO PRIPADNICIMA VOJSKE SRBIJE: „Vi ste ponos otadžbine“