Miletić oštro o izjavama Kristofera Hila: „Ko mu je pisao izveštaj, nije dobro obavešten“


Vesti

Politika

Miletić oštro o izjavama Kristofera Hila: „Ko mu je pisao izveštaj, nije dobro obavešten“

U svetlu nedavnih protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, izjave ključnih međunarodnih zvaničnika izazvale su brojne reakcije i polemike. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hill, i ambasador Evropske unije, Emanuel Žiofre, dali su svoje viđenje situacije, što je izazvalo različita tumačenja i komentare.

Foto: Blic TV / screenshot

Ivan Miletić

Prema rečima analitičara Ivana Miletića, nema nikakve sumnje da Srbija sve više ide ka zapadu. Ipak američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv zapadnog puta Srbije.

Gost „Jutra na Blic“ Ivan Miletić primećuje da ambasador Hil nije bio prisutan tokom tih protestnih događaja, jer se to vidi po načinu na koji je komentarisao.

– Njegove izjave nisu dobro obaveštene. Ko god mu je pisao izveštaj, nije dobro razumeo situaciju na terenu. Ja sam bio na tim protestima i nisu imali nikakve veze sa geopolitičkim pravcem Srbije ka zapadu ili sa podrškom Rusiji. To su bili protesti građana zabrinutih za svoju životnu sredinu i budućnost – kaže Miletić.

Ističe da postoji problem američke diplomatije i generalizacije, koji često vide svet kroz prizmu geopolitike.

– Često neće ući u dublje razumevanje problema. Sličan pristup imali su i u Avganistanu, što je na kraju rezultiralo neuspehom – objašnjava Miletić.

Na pitanje na osnovu čega je ambasador Hill doneo takav zaključak, gost odgovara:

– Oni svuda vide ‘Babarogu’ Rusiju. Bez dubljeg razumevanja društvenih kretanja i problema, lako je doneti generalizovane zaključke koji ne odražavaju stvarnost – kaže Miletić u „Jutro na Blic“.

Foto: Ringier

.



Izvor

Related posts

Svi detalji prikaza naoružanja Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici (FOTO)

Ministar Mali na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ (FOTO)

Nismo mi za trajnu zabranu litijuma! (VIDEO)