Milica Đurđević Stamenkovski progovorila o vantelesnoj oplodnji


Vesti

Politika

Milica Đurđević Stamenkovski progovorila o vantelesnoj oplodnji

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju i predsednica Srpske stranke Zavetnici, progovorila je o svojoj borbi za potomstvo, koja je, kako kaže, uz Božju pomoć i trud lekara bila uspešna iz prvog puta, te je u junu prošle godine na svet donela dva dečaka – Strahinju i Vukašina – koje je nedavno i krstila.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Milica Đurđević Stamenkovski vantelesnom oplodnjom rodila je dvojicu dečaka

Đurđević Stamenkovski ističe da „sterilitet ne sme biti zabranjena tema“, naročito što je to deo naše svakodnevice i što se, nažalost, sve veći broj parova suočava sa ovim problemom.

Blic preporučuje

Sve žene koje prođu kroz bitku za život i potomstvo znaju koliko je potrebno ljubavi, upornosti i požrtvovanja da biste na grudi privili novorođenu dušu. Život je teško stvoriti, a lako uništiti. Oni koji iskuse tu borbu više vrednuju život, jer znaju da se ne podrazumeva da ćete postati majka, da ćete dobiti dete, i da je nekad potrebno da pređete malo teži put. Ja sam, uz Božju pomoć i trud lekara, uspela iz prvog puta, ali zaista se divim onim ženama koje posle mnogo godina izazova nisu odustale – rekla je Đurđević Stamenkovski.

Vantelesna oplodnja bila joj je zakazana u danima kada joj je preminuo otac.

To je tačka prelamanja života i smrti, raskršće opraštanja sa onima koji odlaze i susreta sa onima koji dolaze. Žao mi je što moj otac nije sačekao da vidi svoje unuke. Baka je preminula prošle godine u dubokoj starosti, u njenim poslednjim danima odnela sam dečicu da ih vidi, prvi i poslednji put. Verujem da je prenela mom ocu da se naše ognjište nije ugasilo i da su stigli potomci koji će sačuvati kućni prag – dodala je Đurđević Stamenkovski.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Đurđević Stamenkovski je vantelesnu oplodnju imala u danima kada joj je preminuo otac

Poruka za žene

Nova ministarka je imala poruku i za sve žene koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Najvažnije je ne gubiti vreme i ne odlagati suočavanje s problemom. Danas imaju veće šanse nego sutra. Svaki dan je dragocena prilika da nešto preduzmu. Oslobodite se nelagode, sterilitet nije i ne sme biti zabranjena tema, naročito što je to deo naše svakodnevice i što se, nažalost, sve veći broj parova suočava sa ovim problemom. Borite se i dajte sve od sebe. Na kraju, čovek je ostvaren kad zna da je učinio sve što je bilo do njega, kakav god ishod bio – priča Đurđević Stamenkovski.

„Strahinja spavao, a Vukašin sve vreme bio budan tokom krštenja“

Borba Milice Đurđević Stamenkovski je bila uspešna, te je na svet donela dva dečaka, Strahinju i Vukašina, koje je na Svetog Vasilija krstila.

– Tim činom oni su postali deo velike hrišćanske porodice. Kao roditelji, trudićemo se da ih vaspitamo da neguju i čuvaju sve vrline vere naših predaka, da budu dobri i ispravni ljudi, da poštuju tuđe i vole svoje – navodi ministarka.

Kako kaže, u Hramu Svetog Save je bilo veličanstveno.

Strahinja mi je spavao u naručju, dok ga sveštenik nije okupao osvećenom vodom i postrigao mu kosicu. Vukašin je sve vreme bio budan i ozbiljan. Mi se često šalimo da je on je već gotov čovek. Na samoj proslavi krštenja posebno me je dirnulo kad je naša prijateljica Snežana Đurišić otpevala „Nas dvojicu majka ima…“- opisuje Đurđević Stamenkovski.

„Malo sna, mnogo rada“

Kao nova ministarka i majka dvojice dečaka susreće se sa brojnim izazovima i na poslu i kod kuće.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Milici Đurđević Stamenkovski prioritet će biti borba protiv bele kuge

Malo sna, mnogo rada. Trudim se da se dobro organizujem. Imam podršku supruga i majke, podelili smo kućne poslove i za sada mi polazi za rukom da brinem i o svojoj porodici, ali i o svim našim porodicama u Srbiji. Rekla sam da ću ovaj resor voditi kao majka dece i ćerka otadžbine. Tako će i biti – poručila je Đurđević Stamenkovski.

„Prioritet borba protiv bele kuge“

Kada je reč o ciljevima Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Đurđević Stamenkoski kaže da će „učiniti sve da se naša zemlja izbori s takozvanom belom kugom“.

Između dva popisa izgubili smo 700.000 ljudi. Moramo stvarati ambijent u kome će natalitet biti najvažniji strateški cilj države i društva. Pripremamo ozbiljnu nacionalnu strategiju, koja će obuhvatiti konkretne mere za populacionu politiku. Biološki opstanak je imperativ. Vratiću izvornu porodicu, njen karakter i suštinu i neću dozvoliti bilo kakve eksperimente koji imaju za cilj da obesmisle ulogu oca i majke. Bitku za porodicu ne smemo da izgubimo – zaključuje Đurđević Stamenkovski.

(Kurir)



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma