Home Politika Milivojević i Radenović: Francuska može da nam bude bolji sagovornik od drugih sila

Milivojević i Radenović: Francuska može da nam bude bolji sagovornik od drugih sila

by euronet063


Vesti

Politika

Milivojević i Radenović: Francuska može da nam bude bolji sagovornik od drugih sila

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da Francuska može da Srbiji bude bolji sagovornik, sa više razumevanja, nego što su to neke druge velike sile.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Foto: Press služba Predsednika republike Srbije / Ustupljene fotografije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

U razgovoru za Tanjug, Milivojević je podsetio da je pokušaj ubrzanog ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope sprečila upravo Francuska svojim angažmanom, uz podršku Italije.

Blic preporučuje


PET KLJUČNIH TEMA RAZGOVORA VUČIĆA I MAKRONA Francuski predsednik stiže u Beograd dok mu u Parizu „gori pod nogama“: Privukao ga posao od čak TRI MILIJARDE EVRA


JEDAN JE „REDOVAN“ GOST, DRUGI JE IZNENADIO Beograd vrvi od stranih zvaničnika: Na spisku predsednici i premijeri, vodeći ljudi CIA i NATO, a uskoro stiže još jedan ŠEF DRŽAVE

Milivojević je naglasio da se poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona odvija u situaciji kada imamo potpisan sporazum o strateškoj saradnji, precizirajući da to predstavlja izraz političkog interesa jedne i druge strane da svoje odnose unapredi i dovede do višeg političkog nivoa, a iz toga treba da proizađu svi drugi elementi saradnje.

Znači, postoji politička volja, politički interes da se odnosi institucionalizuju na način da mogu da se razvijaju više od onoga što podrazumeva redovne, obične odnose – kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, taj sporazum dopunjen je u dva domena – energetika i veštačka inteligencija.

– Ugrađivanjem u sporazum o strateškoj saradnji stvaraju se uslovi da se potpišu i bilateralni sporazumi u toj sferi, koji bi odnose iz nekog stanja mirovanja pretvorili u operativne mogućnosti i u operativni izraz interesa dve strane – naveo je Milivojević.

Akademik iz Moskve Dragan Radenović izjavio je da Srbija ima puno segmenata i razloga da bude bliska sa Francuskom.

– Mislim da treba da imamo veze i sa Zapadom i sa Istokom, i sa BRIKS-om koji nije samo Istok. A i, ta dihotomija Istok – Zapad više ne postoji – naveo je on.

Dodao je da nije protiv vezivanja Srbije za Zapad, ali da Srbija ne treba po svaku cenu da pristaje na saradnju sa Zapadom, na primer po pitanju kupovine „Rafala“, jer, kako je rekao, Kina ima bolje naoružanje.

(Tannjug)



Izvor

You may also like