Miloš Vučević najavljuje pet mera za pomoć kosovskim Srbima


Vesti

Politika

Miloš Vučević najavljuje pet mera za pomoć kosovskim Srbima

Premijer Srbije Miloš Vučević, najavio je pet konkretnih mera koje imaju za cilj da pomognu kosovskim Srbima i ojačaju prisustvo Srbije na Kosovu.

Foto: TV Pink / screenshot

Miloš Vučević

„To je pet oblasti u kojima će biti čitav niz mera jer svaka ima svoje podoblasti“, rekao je premijer.

Blic preporučuje

Prva tačka: Povratak na status quo ante

Vučević je istakao potrebu za povratkom na status pre svih jednostranih poteza Prištine:

Hitno raspisivanje slobodnih izbora na severu KiM, primena Briselskog sporazuma u vezi sa sastavom policije i povratak naših sudija i tužilaca u pravosuđe su ključni. Takođe, zahtevamo momentalno povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije“, rekao je.

Foto: TV Pink / screenshot

Miloš Vučević

Premijer je naglasio da je to uslov da bi Srbi mogli da se osećaju bezbedno i dodao:

„Hitno formiranje ZSO u punom kapacitetu je od vitalnog značaja. Tražimo da niko od Srba koji su učestvovali u blokadama ne bude procesuiran, kao što je i obećano“

Druga tačka: Podrška Srbima kroz zakone

Druga tačka uključuje usvajanje zakona kojim će KiM biti proglašeno područjem od posebne socijalne zaštite.

„Druga tačka je da u roku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji zakon kojim će proglasiti KiM kao područje od posebne socijalne zaštite. To podrazumeva ekonomske i socijalne mere za podršku Srbima, uključujući plate, penzije i socijalna davanja. Takođe je važno obezbediti građevinski materijal kako bi Srbi mogli da ostanu na KiM,“ rekao je Vučević.

Foto: TV Pink / screenshot

Miloš Vučević

Treća tačka: Otvaranje administrativnih punktova

Održavanje srpskih institucija na KiM uprkos albanskoj policiji koja je zauzela sever je ključni deo treće tačke.

„Pod tri je otpornost srpskih institucija na KiM, to znači da pored okupacije jer je albanska policija zauzela na severu srpske institucije i sprečila ljude da dobijaju izvode, da se venčavaju, da idu na posao, oni su normalan život zaustavili. Zamislite da niko od nas više ne može da izvadi nijedan papir, da reši neku administrativnu stvar koja je uslov da bi nešto drugo uradio, to je zaustavljen. Otvaramo pisarnice i kancelarije duž administrativne linije kako bi građani mogli da obave sve poslove do povratka u puni kapacitet naših institucija,“ izjavio je premijer.

Foto: Ringier

.

Četvrta tačka: Formiranje posebnog tužilaštva

Vučević je najavio uspostavljanje posebnog tužilaštva koje će biti nadležno za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM.

„Isto u toku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji izmene zakona o organizaciji nadležnosti pravosudnih organizacija i idemo na formiranje odeljena tužilaštva koje će biti nadležno za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM. Pošto to niko ne procesuira, a to se u kontinuitetu dešava, mi ćemo insistirati da srpsko tužilaštvu po imenu i prezimenu procesuira svakog onog ko je nešto radio. Da se tačno zna, imenom i prezimenom, da tačno zna da će odgovarati za ono što radi“ naglasio je premijer.

Foto: TV Pink / screenshot

Miloš Vučević

Peta tačka: Neobavezujuće odluke Prištine

Peta tačka se odnosi na nelegalnost svih institucija na KiM i odluka donetih nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti.

„Za nas, te odluke ne proizvode pravna dejstva i nemaju pravnu snagu. To je jedna od ključnih odluka. Sve čime se krše sporazumi, za nas nije obavezujuće,“ istakao je Vučević.

Mi nismo država u pokušaju, imamo svoj kontinuitet i državotvornost. Sada je vreme za mudre, racionalne i odgovorne poteze. Ovo nije vreme za junačenje, ali ni za povlačenje. Molimo Srbe na KiM da ostanu tamo, i predsednik i ja, to je naš zadatak,“ zaključio je premijer gostujući na Pink TV.



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma