Miloš Vučević o stanju na Kosovu: „Ne vidim prostor da se nešto promeni dok je Kurti na vlasti“


Vesti

Politika

Miloš Vučević o stanju na Kosovu: „Ne vidim prostor da se nešto promeni dok je Kurti na vlasti“

„Narod na Kosovu i Metohiji je apsolutno očajan, na njihovom mestu ja bih odavno zakukao“, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević u „Jutro na Blic“ u intervjuu sa Ivanom Mastilović Jasnić. Ističe i da mu je neprijatno da govori o tome koliki teror trpe na Srbi na KiM, ali i da državno rukovodstvo Republike Srbije mora da bude obazrivo sa svojim postupcima, kako bi se sačuvao mir i bezbednost našeg naroda tamo.

Foto: Blic TV / screenshot

Premijer Miloš Vučević

Osvrnuvši se na pretnje ministra unutrašnjih poslova Prištine, Dželjalja Svečlje da, ukoliko će predsednik Aleksandar Vučić biti uhapšen ako dođe na Kosovo, Vučević navodi da banditi ne mogu nikada da uhapse predsednika jedne države, ali i da predsednik neće uraditi nikada ništa što bi ugrozilo bezbednost našeg naroda na KiM.

Blic preporučuje


„Crveni stepen bezbednosti trajaće još, službe rade na razbijanju ćelija“ Premijer Vučević za „Jutro na Blic“ o terorističkom napadu u Beogradu: Ovo je bio NAPAD NA DRŽAVU!


„PONOVO SU ZABRANILI ULAZAK“ Vučević: Voleo bih da znam da je kraj problemima na KiM moguć, ali plašim se da nije

Foto: Blic TV / screenshot

Premijer Miloš Vučević

– Mi moramo da budemo obazrivi, da čuvamo mir i sačuvamo Srbe na KiM, međutim, mi imamo posla sa nekim ko ne želi mir i ko želi etničko čišćenje Srba na KiM. I ako predsednik Srbije bude odučio da ih poseti, to će biti u koordinaciji sa Kforom, Euleksom i svim institucijama sa kojim bude trebalo. To su sve maštarije neodgovornih ljudi, a ovo je poruka Srbima da oni mogu sve. Kurtiju je potrebna eskalacija jer on samo na tome počiva i živi – kaže premijer Miloš Vučević.

Dok je Kurti u ovom mandatu, dijalog se neće pomeriti, napominje premijer Srbije.

– Ne vidim milimetar prostora da će se nešto pomeriti u dijalogu dok je Kurti na vlasti. Kada sam pre desetak dana razgovarao sa Miroslavom Lajčakom u Atini vidim da su i oni toga svesni. Svesni su da Kurti sigurno neće formirati Zajednicu srpskih opština. Meni deluje nestvarno da Kvinta nema uticaj na Kurtija. Oni kažu da vrše pritisak, ali mi ne vidimo pomak – kaže premijer Vučević.

Foto: Blic TV / screenshot

Miloš Vučević

Premijer ističe i da svi postupci zapada samo vode ka njihovom ranijem cilju, a to je nezavisnost Kosova.

– Ne mislim da su ni Lajčak ni Borelj oduševljeni time, ali mislim da postoje centri koji to podržavaju – kaže Vučević.

„Za Srbiju spreman klaster sa više poglavlja“

– Za nas je spreman klaster sa više poglavlja. Ja mislim da bismo čak mogli pričati o dva nova klastera, ali dobro, bar je jedan je svakako aktuelan. Bio bi to dobar znak u procesu daljeg pridruživanja Srbije EU. Mi ćemo da nastavimo da radimo pre svega na implementaciji plana razvoja. I u toku leta ćemo usvojiti naš program, program Srbije. O tome je pričao i predsednik republike sada prilikom posete Briselu sa visokim predsednicima Evropske unije. Jer mi vidimo tu i razvojnu, ali i političku šansu Srbije da pokažemo da smo i te kako spremni da konstruktivno radimo i sarađujemo – navodi Vučević.

„Bez prijema svih zemalja Zapadnog Balkana Evropa nije zaokružena“

Kako kaže, ima mnogo unutrašnjih pitanja u Evropskoj uniji na koje će Brisel pre svega morati da da odgovor.

– Ono što je pozicija Vlade Srbije jeste da bez prijema svih zemalja, kako oni to danas zovu, Zapadni Balkan, čudna kovanica, ali da i ja upotrebim, Evropa nije zaokružena. Ako pogledate deklaraciju iz Pariza iz 1990. godine i pre svega deklaraciju iz Porto Karasa, odnosno Soluna 2003. godine, bez prijema svih zemalja i naroda na ovim prostorima Evropa nije zaokružila svoju političku, ekonomsku i bezbednosnu strukturu. Posebno stavljam akcent na ovu treću oblast, jer je to iz poglavlja 35. I ta oblast je nekad bila gotovo protokolarna, otvarala se i zatvarala u vrlo kratkom roku, a danas je postala novi politički kredo Evropske unije – ocenjuje Vučević.

Foto: Blic TV / screenshot

Miloš Vučević

Premijer dodaje da potencijalni sastav nove Evropske komisije najavljuje „jedan još tvrđi antiruski narativ koji će biti prisutan“.

– Pitanje spoljne politike i bezbednosti biće dodatno apostrofirano. Ovo pitanje mora se sagleda i iz tog ugla. Mi nemamo ništa protiv Ukrajine, Gruzije, Moldavije, mislim da su to sve prijateljske države. Prema Srbiji su prijateljske države, niko nije priznao Kosovo. Ali nije fer prema zemljama tzv. Zapadnog Balkana, koje su mnogo više uradile, da sada neko dobije prioritet samo zato što je trenutni politički ili geopolitički interes da se to razvija. Onda ne pričamo više o kriterijumima, onda pričamo o geopolitici. Onda ne pričamo da li ste vi uradili plan reforme u pravosuđu, u medijskoj sferi, u komunikaciji između parlamentarnih opozicija stranaka. Mi pričamo ko je geopolitički tada važniji i interesantniji, a onda nema kriterijuma – smatra Vučević.

„Nema boljeg zastupnika našeg interesa od Mađarske“

Vučević posebno naglašava dobre odnose sa Mađarskom.

Foto: Blic TV / screenshot

Premijer Miloš Vučević

– Mislim da mi nemamo, ne zaboravite naravno našu braću iz Kipra, boljeg partnera ili zastupnika našeg interesa od Mađarske. To je pre dve, tri decenije bilo nezamislivo da će se desiti. I danas Mađarska kao članica NATO i kao članica Evropske unije zaista štiti i brani naše državne pozicije. Naravno, gledajući svoje nacionalne interese i to je prirodno. Oni vide Srbiju kao jednog južnog čuvara i sopstvene teritorije, neke nezavisnosti. Ja mislim da je to prirodno da jedni druge podupiremo. I vrlo sam zahvalan vladi gospodina Orbana. Nadam se da ćemo dobro sarađivati u narednih šest meseci. Za nas je vrlo važno ovo predsedavanje Mađarske i za nas bi bilo dobro da bude krunisano otvaranjem novog klastera – zaključuje premijer Vučević.

Osvrnuvši se na optužbe da je Rezolucija o Jasenovcu koja je usvojena u parlamentu Crne Gore naručena iz Srbije, premijer Vučević kaže da nije.

– Mi nismo bili veliki optimisti da to može da se desi. Rezolucija je malo čudnije konfiguracije, ali pohvalno je i nekorektno bi bilo da kažem da to nije napredak u Crnoj Gori u odnosu prema nama – kaže premijer Vučević za „Jutro na Blic“.

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJA



Izvor

Related posts

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025. godine

"KAKVA BEDNA PATETIKA" Brnabić odgovorila Đilasu

Dodik: Obaveštajno bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića