Milovan Drecun o saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja


Vesti

Politika

Milovan Drecun o saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja

I ovog septembra, nastavila se plodonosna saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Tokom protekle dve nedelje, inženjerske jedinice iz obe zemlje bile su angažovane na zajedničkim radovima na poligonu Borovac.

Foto: Blic TV / screenshot

Milovan Drecun u Jutro na Blic

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove, istakao je značaj ove saradnje:

Blic preporučuje

„SAD su prisutne u svim zemljama, imaju značajno učešće u KFOR-u, vodeća su članica u NATO i mogu da učestvuju u kreiranju svih vojnih procesa. Saradnja sa SAD nam je jako važna, tako možemo da gradimo mir, stabilnost i bezbednost regiona.“

3 aspekta saradnje

Drecun je naglasio tri glavna aspekta ove saradnje:

Najvažniji je vojno-vojna saradnja, ali postoje i civilno-vojni, kao i civilno-civilni aspekti, pri čemu je najznačajnija uloga brojne srpske dijaspore u Saveznoj državi Ohajo“, rekao je Milovan Drecun.

Praktične koristi od ove saradnje su mnogostruke.

„Povećavamo stepen međusobnog razumevanja i poverenja, možemo bolje da prenesemo suštinu i naših i njihovih politika i interesa, te da ih usaglasimo. U okviru vojne saradnje imamo razmenu znanja, obuku jedinica, zajedničke vojne vežbe i formiranje podoficirskog kora,“ rekao je Drecun.

Takođe, obuka jedinica za učešće u podršci civilnim strukturama u uslovima elementarnih nepogoda je ključni zadatak Nacionalne garde Ohajo.

Foto: Twitter/USEmbassySerbia / Drustvene mreze

američka nacionalna garda iz ohaja

„Usmereni smo na razvoj centra za obuku jedinica za učešće u mirovnim operacijama u Baziju, gde se sada zajedničkim snagama izgrađuje poligon za obuku i strelište,“ dodao je Drecun.

Saradnja se proširuje i na druge oblasti

Saradnja se proširuje i na oblasti verske službe, sajber bezbednosti, vojne medicine i vazduhoplovnih jedinica.

„Nedavno smo se fokusirali na obuku helikopterskih posada za spašavanje i potrage. Ne treba zaboraviti ni civilnu asistenciju, gde Nacionalna garda Ohajo učestvuje u obnovi mnogih vrtića i škola u Srbiji,“ naglasio je Drecun.

Foto: Blic TV / screenshot

Milovan Drecun u Jutro na Blic

„Dakle, sveukupna saradnja sa težišnim pravcima pokazuje da su odnosi između naše dve zemlje značajno unapređeni, ne samo na vojnom, već i na civilnom planu,“ zaključio je Drecun gostujući na RTS.



Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“