Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu


Vesti

Politika

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu

  • Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara za međunarne organizacije u Stejt departmentu Mišel Sison
  • Razgovarali su o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglašavajući nezapamćen teror prema Srbima

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se u Vašingtonu sa pomoćnicom državnog sekretara za međunarodne organizacije u Stejt departmentu Mišel Sison sa kojom je razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Foto: MSP RS / Tanjug

.

Đurić je naglasio da se Srbi u našoj južnoj pokrajini susreću sa nezapamćenim terorom od strane Kurtijevog režima, i da se iz dana u dan suočavaju sa narušavanjem osnovnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Blic preporučuje


MOĆNA ČLANICA EU GURA IDEJU O „FRONT RANERU“ IZ REGIONA Zatvaraju li se time vrata članstva za ostale ili baš suprotno? EVO O KOJOJ ZEMLJI SE RADI


Brnabić odgovorila Đilasu: Dok su bili vlast istraživanje litijuma im je bio prioritetni projekat, kad su postali opozicija traže zabranu istraživanja litijuma

S tim u vezi, Đurić je rekao da se Beograd zalaže za mir u regionu i dijalog kao mehanizam opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, ali da će, kroz mere koje su nedavno predložene od strane Vlade Srbije, nastaviti da insistira na primeni do sada postignutih sporazuma.

Foto: MSP RS / Tanjug

.

„Nastavićemo da apelujemo na celu međunarodnu zajednicu da ponovo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine postave visoko na svojoj političkoj agendi, poručio je ministar Đurić.

Imajući to u vidu, šef srpske diplomatije posebno je naglasio važnost uloge UNMIK-a, kao nosioca okvira za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je bilo reči i o najaktuelnijim političkim i međunarodnim temama, kao i o saradnji u multilateralnim organizacijama i forumima.

Foto: MSP RS / Tanjug

.

Osvrnuvši se na istorijat učešća Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, Đurić je istakao da je Srbija na prvom mestu među zemljama kontributorima u regionu Jugoistočne Evrope, imajući u vidu broj naših mirovnjaka angažovanih širom sveta.

Prema rečima Đurića, to je doprinelo da Srbija bude pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Današnji susret ministar Đurić iskoristio je i da sagovornicu informiše i pozove da prisustvuje događaju na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN posvećenom predstojećoj međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 čiji je naša zemlja domaćin, na kojoj će, osim same manifestacije, biti promovisana i Srbija kao zemlja inovacija, novih tehnologija i digitalizacije.



Izvor

Related posts

NAJNOVIJA PLOČA I KASETA OPOZICIJE Izbori zbog litijuma: Brnabićeva razotkrila sve njihove prljave planove

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem