Ministarka Đedović Handanović upozorila na dezinformacije koje plasiraju opozicioni mediji (FOTO)


MINISTARKA Rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na Instagram nalogu upozorila je na dezinformacije koje plasiraju opozicioni mediji.

Foto: Printscreen

Kampanja dezinformacija i širenja panike među građanima, a od strane pojedinih opozicionih medija se nastavlja.

Tekst pod nazivom „Rio Tintu“ odobreno da istražuje uz Drinu” tendenciozno navodi na zakljucak da su kompaniji izdate nove dozvole za istraživanja i to za hidrogeoloska istraživanja kao i da ona mogu biti štetna! Informacije su pogrešno interpretirane sa sajta @rs_mre od pre nekoliko godina, a bez ikakve provere pre objavljivanja. Nikakvih novih dozvola nije bilo od 2021., kao sto smo to već ranije rekli više puta. A hidrogeološka istraživanja su potpuno normalna upravo da bi se mogao proceniti eventualni uticaji na hidrogeologiju i podzemne vode. Ta istraživanja nisu imala nikakvog negativnog efekta, a završena se pre nekoliko godina i od tada nije bilo ni novih dozvola ni novih istraživanja!

Prenose se izjave da Srbija ima “veliku koncentraciju sadašnjih aktivnih ali i buducih prognoziranih rudišta eksploatacije mineralnih sirovina” te da će imati “razorne efekte po život i vodu i sve kompletno i da ćemo biti ispisani sa liste normalnog života”.

Ovakvim netačnim i tendencioznim “prognozama” zastrašuju javnost i šire paniku. Više puta smo objasnili da je otvaranje rudnika višedecenijski proces te da je u poslednjih 20 godina u Srbiji otvoren samo jedan rudnik mineralnih sirovina. Takođe, Srbija je , kao kandidat za članstvo u EU, dužna da poštuje najviše ekološke standarde kao i da svoje zakone usklađuje sa evropskim.

Podsećamo da je rudarstvo bazna grana neophodna svakoj industriji i da bez nje ne možemo da gradimo zgrade, škole, bolnice niti da imamo pijaću vodu, na koju se toliko svi protivnici projekta pozivaju. Apelujemo na medije da tendencioznim izveštavanjem protiv jednog projekta ne urušavaju visedecenijsku struku u Srbiji bez koje nema ekonomskog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Priština nastavlja da krši sve sporazume i dogovore

Hag: Pritvor Tačiju i Veseljiju produžen za još dva meseca

NAJAVE NASILJA NA PROTESTU U LOZNICI: Doskorašnji “ekolozi“ skidaju maske