Ministarstvo informisanja: Emitovanjem izjava Srđana Škora narušen javni interes u oblasti informisanja


Vesti

Politika

Ministarstvo informisanja: Emitovanjem izjava Srđana Škora narušen javni interes u oblasti informisanja

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora o sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV, saopštilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Dejan Ristić

Kako se navodi, Ministarstvo ukazuje i na to da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima, posebno član 86. navedenog propisa kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

Blic preporučuje

– Očito potpuno ispunjen mržnjom u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, Škoro je tom prilikom pozvao na javni linč Danila Vučića koga je okarakterisao kao ‘sliku i priliku svoga oca’. Škoro bi dete predsednika Republike poslao u rudnik, a potom ga ‘tuširao uranijumom’. Međutim, ni to nije dovoljno ostrašćenom Škoru, već bi sina predsednika Republike, prethodno ga lišivši zaštite koja mu po zakonu pripada, poslao na područje Pokrajine Kosovo i Metohije kako bi tamo bio izložen nasilju albanskih separatista čime bi mu bio ugrožen život – navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem i navodi da će samo bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, posebno onaj uperen protiv dece.

„Ako se nastavi, slede sankcije“

Istovremeno, Ministarstvo posebno poziva pojedina sredstva javnog informisanja koja, kako se ističe, u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju, što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima.

Foto: Instagram/ buducnostsrbijeav / Drustvene mreze

.

Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo podseća javnost na to da je od formiranja Vlade Republike Srbije u aktuelnom sazivu već više puta odlučno reagovalo na kršenje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima, te da je bez odlaganja pokretalo odgovarajuće postupke.

Ministarstvo najavljuje da će svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva sva sredstva javnog informisanja da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije, navedeno je u saopštenju.

Novinar Srđan Škoro je u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohiju, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Vučić sutra u Briselu na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Opozicija u roku od osam dana dva puta promenila stav o iskopavanju! (VIDEO)

Lazović: Očekujemo argumentovanu raspravu o litijumu u parlamentu sledeće nedelje