Miroslav Lajčak će dobiti naslednika na mestu posrednika za dijalog Beograda i Prištine


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak će dobiti naslednika na mestu posrednika za dijalog Beograda i Prištine

Bivša estonska premijerka Kaja Kalas, advokatica po obrazovanju i liderka estonske Reformističke stranke, imenovana je za Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, a ko god da je nominovan za tu funkciju mora da se bavi dijalogom Beograda i Prištine, međutim to ne mora da znači da će funkcija specijalnog izaslanika za dijalog, koju sad obavlja Miroslav Lajčak, biti ukinuta.

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Đorđe Dimitrov iz Centra za evropske politike ocenjuje da Lajčakova funkcija najverovatnije neće biti ukinuta, jer je pozicija visokog predstavnika veoma zahtevna i Evropskoj uniji bi značilo da ima jednu osobu koja se bavi pitanjem dijaloga na takav način da joj je to prioritet, a koliko će lično Kalas biti zainteresovana da se bavi dijalogom ostaje da se vidi i to zavisi od mnogo faktora.

Blic preporučuje

Ko god da je dobio funkciju, odnosno da je nominovan na poziciju visokog predstavnika mora da se bavi dijalogom Beograda i Prištine. To je jedno od važnijih pitanja za EU, jer je važno i zbog stabilnosti u regionu. Ako je region nestabilan to će se direktno odraziti i na Uniju – rekao je Dimitrov za Tanjug.

Miroslavu Lajčaku aktuelnom specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine mandat je produžen do januara 2025. godine i već se, kaže Dimitrov, govori o njegovim zamenicima i u Evropskoj uniji već kruže glasine o potencijalnim kandidatima.

– Ali za sada je sve to na nivou glasina – rekao je Dimitrov.

„Kalas će morati da prilagodi svoje stavove EU“

Kada se govori o političkoj reputaciji Kaje Kalas, koja dolazi države priznavača tzv. Kosova, ona je u prethodnom periodu davala podršku Prištini na evroatlanskom putu, tako da njeni lični stavovi naginju koristi tzv. Kosova, ali će morati da prilagodi svoje stavove Uniji i da zauzme neku neutralnu poziciju.

Ne moramo da brinemo u tom smislu i da već sada konstatujemo da će biti na jednoj strani. Ona će svakako morati da sprovodi politiku Brisela. Kao što se pričalo, kada je Miroslav Lajčak izabran na funkciju, i kada je Đuzep Borelj izabran na funkciju, ali kao što smo videli, oni su se prilagodili stavu Unije, stavu 27 zemalja članica. Tako će isto biti u slučaju Kaje Kalas – ocenio je Dimitrov.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“