Miroslav Lajčak: Dogovorili smo se o brojnim daljim koracima


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak: Dogovorili smo se o brojnim daljim koracima

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je na trojnom sastanku delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, bilo reči o velikom broju tema, i da su strane postigle dogovore o “brojnim narednim koracima“.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

– Posle više od sedam sati, sastanci sa glavnim pregovaračima su završeni. Sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem razgovarali smo o raznim temama i dogovorili smo brojne naredne korake – napisao je Miroslav Lajčak na na mreži Iks.

Petar Petković je nakon sastanka istakao da Priština nije pokazala da je spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

On je naveo da je tokom trojnog sastanka delegacija Beograda insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključno pitanje za opstanak Srba i normalizaciju, ali da je Priština pokazala da nikada neće formirati ZSO i da je politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija proterivanje Srba.

– Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara – rekao je Petković novinarima.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Zečević: Nije vreme za dijalog, EU i NATO da zaustave čišćenje Srba na severu Kosova

Sergej Trifunović je ovde u Rovinju, tu je i pola redakcije N1

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno