Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i Đuzep Borelj dobijaju naslednike, ko će to biti?


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i Đuzep Borelj dobijaju naslednike, ko će to biti?

Pošto su evropski izbori završeni sve više se priča o tome ko će naslediti Miroslava Lajčaka na funkciji specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine odnosno Đuzepa Borelja na mestu šefa EU diplomatije. Takođe, nakon američkih izbora na dnevnom redu će biti i naslednik Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan. Analitičari očekuju iskusne diplomate koji dobro poznaju region i narav ovdašnjih političara.

Foto: EPA/Olivier Hoslet, Oliver Bunić, Zoran Ilić, Vladimir Živojinović / Ringier

.

Dijalog Beograda i Prištine poslednjih godina gotovo da ne postoji što je potvrdio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije zbog čega će biti veoma značajno ko će ispred Brisela biti novi posrednik u razgovorima dve strane.

Blic preporučuje

Mediji su iskristalisali troje kandidata za naslednika Lajčaka kome mandat ističe u avgustu:

  • Borut Pahor, bivši predsednik Slovenije
  • Peko Havista, bivši ministar spoljnih poslova Finske
  • Peter Sorensen, danski diplomata

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, smatra da će se Brisel voditi dosadašnjom logikom prilikom odabira novog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

– To bi trebalo da bude neko ko dobro poznaje probleme u regionu i zato mislim da je to prednost Pahora u odnosu na diplomate sa severa Evrope. Nisam siguran koliko Havista i Sorense poznaju prilike u regionu, ali i narav političara ovde jer morate da znate dobro one s kojima pregovarate – navodi za „Blic“ Popov.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Aleksandar Popov smatra da je Borut Pahor prvi favorit da nasledi Miroslava Lajčaka

Kako kaže, to je devedesetih godina znao vrlo dobro Ričard Holbruk, nekadašnji američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma.

– Ipak, situacija je sada drugačija. Iza Holbruka je stajala tada najmoćnija sila na svetu SAD dok danas u EU imate šarenoliko članstvo jer pet država članica nije priznalo nezavisnost Kosova – ocenjuje Popov.

Pahor nasleđuje Lajčaka iako je imao propust u BiH?

Naš sagovornik smatra da je Pahor najveći favorit da nasledi Lajčaka.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Borut Pahor kao bivpi predsednik Slovenije dobro poznaje probleme u regionu

– Mnogo toga će zavisiti i od toga koliko taj novi diplomata ima respekta u Beogradu i Prištini, ali i iskustva. Pahor se nije baš najbolje pokazao kada je jednom prilikom zvaničnike u Sarajevu pitao da li bi BiH mogla da se raspadne na miran način nakon što se pojavio non-pejper o stvaranju velike Hrvatske, velike Srbije i velike Albanije. Naravno, tada je potvrdan odgovor dobio jedino od Milorada Dodika – podseća Popov.

Kalas kao Borelj u senci Ursule fon der Lajen?

Kada je reč o novom šefu EU diplomatije najviše se spominje ime Kaje Kalas iz Estonije kao naslednice Borelja.

Foto: Jean-Francois Badias / Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen će se kao predsednica Evropske komisije najviše pitati u vezi sa evropskom diplomatijom

– Videćemo, mislim da se Borelj pokazao kao bleda ličnost, nije imao čvrstinu kakvu ta pozicija zahteva. Pitanje je da li će i njegov naslednik ili naslednica biti dovoljna jaka ličnost pošto smatram da će i dalje glavnu reč voditi Ursula fon der Lajen kao predsednica Evropske komisije – očekuje Popov.

Naslednik Eskobara nakon američkih izbora

Na naslednika Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, najduže će se čekati jer su američki predsednički izbori na programu tek u novembru.

Popov smatra da će od toga ko bude pobedio na tim izborima zavisiti i kakvu će ulogu imati novi specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Ričard Grenel mogao bi da se vrati na funkciju specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan ako Tramp pobedi na američkim izborima

– Ako Džo Bajden pobedi taj izaslanik će kao i do sada Eskobar usaglašavati svoje stavove i delovanje sa EU. Verovatno će to biti karijerni diplomata jačeg ranga iz Stejt departmenta. U suprotnom, ukoliko Donald Tramp ponovo postane predsednik, mislim da će se na funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan vratiti Ričard Grenel koji je prilično solirao u odnosu na EU, a epilog toga bio je i Vašingtonski sporazum – zaključuje Popov.



Izvor

Related posts

Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori

DA LI JE UČEŠĆE KRIMINALACA U AKTIVNOSTIMA „KRENI – PROMENI“ IZUZETAK ILI PRAVILO?

GLAVNA TEMA ODLUKA O UVOĐENjU VOJNOG ROKA: Počela sednica Vlade i sednica štaba za vanredne situacije