Miroslav Lajčak neće biti ambasador EU u Švajcarskoj, evo šta je razlog


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak neće biti ambasador EU u Švajcarskoj, evo šta je razlog

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ipak neće biti ambasador EU u Švajcarskoj zbog, kako je objavljeno, „nepredviđenih ličnih okolnosti”.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

MIroslav Lajčak

To se saznalo nakon što je poslanik Samoopredeljenja Adnana Rustemija objavio da ta zemlja ne želi aktuelnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za ambasadora EU u Bernu.

Blic preporučuje

Rustemi je na društvenim mrežama optužio EU da nije objektivna kada su Kosovo i Srbija u pitanju, tvrdeći da „Švajcarska ne želi Lajčaka za ambasadora“.

– Lajčak je, dok je bio ministar spoljnih poslova Slovačke, rekao u Beogradu da je tu da garantuje da Slovačka nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nakon neuspeha u dijalogu, čini se da ga čak ni neutralna zemlja poput Švajcarske ne želi za ambasadora- naveo je Rustemi, prenosi Kosovo online.

Demanti Švajcarske

Švajcarsko ministarstvo je demantovalo ove tvrdnje.

Tvrdnja da Švajcarska nije prihvatila akreditaciju Lajčaka nije tačna – rekao je portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer-Alen Elčinger.

On je dodao da je razlog zbog kojeg Lajčak neće otići u Švajcarsku lične prirode.

– Spoljna služba Evropske unije objavila je 6. septembra 2024. da ambasador kojeg je EU imenovala u Švajcarskoj i Kneževini Lihtenštajn, Miroslav Lajčak, neće preuzeti svoju funkciju u Bernu zbog nepredviđenih ličnih okolnosti – rekao je Pjer-Alen Elčinger.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

Vojni rok se vraća, Vlada otpočela pripremne radnje

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)