Miroslav Lajčak sprema sastanak Vučića i Kurtija: Pred očima EU se odigrava pokazna vežba Prištine šta o tome misli


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak sprema sastanak Vučića i Kurtija: Pred očima EU se odigrava pokazna vežba Prištine šta o tome misli

Iako mu nije ostalo još mnogo do kraja mandata Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine ima ambiciozan plan – da izdejstvuje susret na najvišem političkom nivou u Briselu. Punih godinu dana to se nije desilo, ali prištinski premijer nije gubio vreme već je na terenu povukao niz poteza koji su pogoršali položaj tamošnjih Srba. Pitanje je šta bi to moglo novo da se preduzme, što već nismo gledali, a da urodi plodom? Analitičari nisu optimisti.

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

.

To i ne čudi, jer je u poslednjih šest meseci Priština:

Blic preporučuje

  • Ukinula dinar
  • Zatvorila objekte „Pošte Srbije“ na severu
  • Najavila otvaranje mosta na Ibru
  • Najavili preuzimanje kontrole nad obrazovanjem i zdravstvom
  • Otvorila Poštu Kosova na severu
  • Kosovska policija upala u sva četiri Privremena organa u četiri srpske opštine na severu KiM i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica

Posle svakog ovog koraka, EU je slala saopštenja o zabrinutosti, apelovala, pozivala na dijalog, smirivanje tenzija…

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), kaže da je indikativan momenat za ovaj poslednji potez.

– Svakog septembra, napravi neki upad. Na taj način pokušava da se ograniči prostor za delovanje institucija i ustanova Srbije. Prvi potez u tome je bio da se ukine dinar kao platežno sredstvo, da se izvrši dodatni pritisak, a sada su se stvorili uslovi da se učini i ovakav jedan napad, što znači još jedno zatvaranje tih institucija – rekao je za RTS Mijačić.

„Osmani nema vremena za Lajčaka“

Svoje planove o susretu Lajčak je objavio nakon razgovora koje je na marginama Globalnog bezbednosnog foruma u Pragu vodio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Najavio je da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

Ali, pitanje je kakvi su izgledi za to, imajući u vidu da su kosovski mediji objavili da je tražio sastanak sa predsednicom Skupštine Vljosom Osmani u Pragu, ali da je ona to odbila. Njen kabinet je dao simptomatičan odgovor – da do sastanka „nije došlo zbog ograničenog vremena“.

I pored toga, u EU su optimisti, pa je Peter Stano, portparol EU, rekao da je cilj EU da se glavni pregovarači Kosova i Srbije sastanu što je pre moguće jer na stolu ima mnogo pitanja koja treba rešiti. Ipak, nije mogao da potvrdi datum kada bi do sastanka glavnih pregovarač moglo da dođe.

„Ne može se mnogo očekivati“

Mijačić kaže da ne misli da će susret dati konkretne rezultate.

– Kad kod dođe do tog sastanka, Lajčak neće doživeti dobrodošlicu s obzirom na to da predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani nije želela da se sretne sa njim na marginama bezbednosnog foruma u Pragu. Taj sastanak je pripremni sastanak za neke nove pregovore koji će se desiti tokom jeseni, od kojih se ne može mnogo očekivati u ovom trenutku, naročito ne pre američkih izbora – kaže Mijačić.

Pročitajte još

U međuvremenu, EU je najavila pooštravanje mera zbog upornog povlačenja jednostranih poteza ali te najave nije ispunila, štaviše kosovska policija je upala u zgrade srpskih opština i KBC Mitrovica.

„Kurti imaju podršku zapada“

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kaže da bez dijaloga nije moguća deeskalacija i da odsustvo mera znači da Aljbin Kurti ima podršku za politiku koju sprovodi.

– Kurtijeva politika već traje i ovo je samo jedna u nizu mera u pokušaju da se srpska država i srpski narod odstrane sa Kosova i Metohije – rekao je on za „Kosovo onlajn“.

Vučić i Kurti su se do sada sastali šest puta, poslednji susret oči u oči desio se u 14. septembra prošle godine. Tada se razgovaralo o primeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa, ali ovaj sastanak nije rezultirao pomakom. Od tada, uprkos naporima Zapada, Kurti i Vučić se nisu sastajali da razgovaraju o primeni sporazuma.

Poslednji pokušaj da se ponovo sretnu bio je 26. juna, ali nije urodio plodom jer je Kurti rekao da „nije spreman“ za sastanak.



Izvor

Related posts

Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori

DA LI JE UČEŠĆE KRIMINALACA U AKTIVNOSTIMA „KRENI – PROMENI“ IZUZETAK ILI PRAVILO?

GLAVNA TEMA ODLUKA O UVOĐENjU VOJNOG ROKA: Počela sednica Vlade i sednica štaba za vanredne situacije