Nastavljena rasprava o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije: Vučević pozvao sindikate u prosveti da se vrate dijalogu


Vesti

Politika

Nastavljena rasprava o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije: Vučević pozvao sindikate u prosveti da se vrate dijalogu

  • Nastavak vanrednog zasedanja Skupštine Srbije
  • Rebalans budžeta planira povećanje prihoda za 6.5 odsto

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice, koja je počela u ponedeljak, je predlog za izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu i još šest tačaka.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Miloš Vučević

Podneto je ukupno 146 amandmana, od kojih 119 na rebalans budžeta.

Blic preporučuje


ĆUTA BACAO POSLOVNIK, BULATOVIĆ GA OPTUŽIO DA ŽELI RAT Nastavak rasprave o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije obeležile rasprave i incidenti: Glavne teme vojni rok i litijum (VIDEO)

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Na kraju jučerašnjeg dana premijer Miloš Vučević je još jednom pozvao sindikate u prosveti da se vrate dijalogu i da ne nasedaju na jeftine parole onih koji nemaju nikakvu odgovornost i koji, kako je rekao, kad su vodili državu ponižavali prosvetne radnike.

– Mislim da je Vlada spremila dobar predlog povećanja plate za sve u javnom sektoru, realan u odnosu na projektovan rast bruto-društvenog proizvoda, naš ekonomski potencijal, dalju šansu za razvoj, i posebno apostrofirala značaj prosvete – rekao je premijer.

Povećanje za prosvetare

On se osvrnuo na predloge opozicije da najniža plata u prosveti bude 120.000 dinara, primetivši da su tražili više od sindikata.

– Vi ste verovatno veći borac za njihova prava nego oni sami jer vas ništa ne košta da to kažete. Možete da kažete da bude i 220.000, nekom bi trebalo da se to dopadne i da se vi tobože brinete o njihovim pravima – rekao je Miloš Vučević.

On je podsetio da plate u prosveti od 1. januara treba da budu povećane za 12 odsto.

– Mi smo u ovom trenutku rekli da prosveta zaslužuje posebnu pažnju i zato je predlog vlade da u 2025. godini najveće povećanje baš bude za vaspitačice, vaspitače, učitelje, učiteljice, nastavnike i profesore. Da bude 12 odsto i time bi se približili onome što jeste cilj u razgovorima, ekonomskom, socijalnom dijalogu sindikata u prosveti i vlade. A to da početna plata u prosveti bude prosečna zarada u Republici – rekao je Vučević.

Sutra nastavak rasprave

Kako kaže, ako bi postigli ovaj dogovor, a veruje da hoće, početna plate u prosveti bi bila negde oko 95 odsto prosečne plate u januaru 2025. godine.

Ja pozivam sve sindikate u prosveti da nastavimo razgovore, moja poruka je da nema potreba da se štrajkuje. Nije pitanje da neko pritisne vladu pa će vlada da otvori neku dodatnu fioku pa da izvadi više para. Nije to pitanje dobre volje, to je pitanje mogućnosti države – rekao je Vučević.

Poslanici će sutra nastaviti rad, a na predloženo zakone je podneto 146 amandmana, od kojih 119 na rebalans budžeta za ovu godinu.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Lajčak sa Pletnerom o situaciji na Zapadnom Balkanu i deblokadi primene Ohridskog sporazuma

Premijer obišao fabriku „Metalfer Steel Mill“ (FOTO)

Dr Dragan Milić: Neviđeni incident u opštini Medijana zbog uklonjene slike Putina