Nova kriza na Kosovu: Na udaru Prištine srpske škole i bolnice, Kurti blokira dijalog


Vesti

Politika

Nova kriza na Kosovu: Na udaru Prištine srpske škole i bolnice, Kurti blokira dijalog

U jednom danu, kosovska policija zatvorila je preostalih devet ekspozitura pošte Srbije i na taj način, nakon ukidanja dinara i srpskih banaka, prekinula još jednu mogućnost tamošnjih Srba za normalan život.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Premijer Srbije Miloš Vučević kaže da je veoma zabrinut za sudbinu Srba na Kosovu i da Albin Kurti sve radi sa jasnim ciljem.

– Kurti ovo radi i da očisti etnički pročisti Kosovo od Srba i naravno da isprovocira Srbiju da uđe u sukobe i ratove. Zabranio nam je hranu, zabranio nam je lekove, oduzeo nam je benzinske pumpe, oduzeo nam je deo elektroenergetskog sistema, napadao nam je domove zdravlja, ambulante. Albin Kurti sada nam je zaplenio poštu, prethodno je poštansku štedionicu, ne dozvoljavao se isplaćuju plate i penzije. Pa šta je sledeće, još samo škole i obdanište – kaže Vučević.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Da bi i obrazovne i zdravstvene ustanove mogle da budu na udaru, najavio je da nakon akcije zameni komandira za region sever Veton Eljšani. On kaže da je bezbednosna situacija ugrožena zbog paralelnih institucija na severu i da kosovska policija ne može ostati mirna sve dok one postoje.

Ono što je takođe primetno kod Albina Kurtija, pored toga što želi da u potpunosti protera institucije države Srbije sa teritorije Kosova, da on onemogući život srpskom narodu maksimalno, jeste da, kako oni kažu, u potpunosti integriše sever Kosova u lažnu državu Kosova. I to ne može da uradi dok funkcionišu srpske institucije, posebno na severu Kosova. On sada želi da iskoristi priliku, sada ima veliku priliku, zbog toga je i blokirao dijalog, gde u dijalogu ne može ništa da se rešava – kaže Milovan Drecun, bivši predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Evropska unija i SAD su zatvaranje filijala pošte ocenile kao jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga. Sada vidimo više jednostranih koraka, više nekoordinisanih akcija.

Ovo zapravo nije eskalacija, ovo dovodi do dalje eskalacije i mislim da bi to trebalo vrlo jasno da shvate oni koji donose ove odluke u Prištini. Očekujemo da preispitaju ovu odluku i pozabave se ovim pitanjem u okviru dijaloga i da izađu sa predlozima koji bi se bavili mogućim negativnim uticajem ove odluke na ljude na severu Kosova – kaže Petar Stano, portparol Evropske komisije.

Foto: Blic TV / screenshot

.

O najnovijim dešavanjima na Kosovu predsednik Srbije razgovarao je sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad i istakao potrebu za reakcijom međunarodne zajednice kako bi se osigurala bezbednost Srba.

Foto: Blic TV / Ringier

Blic TV



Izvor

Related posts

Vučević oštro kritikuje Ponoša zbog političke manipulacije u vezi sa tragedijom u Ušću

Na stolu zajednički projekti i poseta turskog predsednika Srbiji

Aleksandar Vučić sastao se sa Redzepom Erdoganom u Njujorku