Novi generalni sekretar NATO: Evo kako će dolazak Marka Rutea uticati na svet


Vesti

Politika

Novi generalni sekretar NATO: Evo kako će dolazak Marka Rutea uticati na svet

Mark Rute imenovan je za novog generalnog sekretara NATO i očekuje se da u oktobru ove godine preuzme dužnost. O tome koji će biti njegovi najveći izazovi i da li će doći do širenja NATO alijanse za vreme njegovog mandata govorio je za „Blic“ televiziju stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić.

Foto: Olivier Matthys / EPA;

Mark Rute

Nakon deset godina koliko je Jens Stoltenberg proveo na čelu NATO na to mesto dolazi Mark Rute. Šta će biti njegovi najveći izazovi?

Blic preporučuje


SADA I ZVANIČNO Sutra imenovanje Rutea za generalnog sekretara NATO-a

– Njega čeka isto ono što je Stoltenberg do danas radio. Dakle, on će igrati sa kartama koje su već podeljene. Dakle, njega čeka da obezbedi konsenzus u okviru NATO-a, da se dalje nastavi sa pomoći Ukrajini i da se ta pomoć poveća. Tokom njegovog mandata će se alijansa možda proširiti za još nekoliko zemalja. Zapravo, rat u Ukrajini će biti najveći izazov sa kojim će gospodin Rute da se sretne u svom mandatu. Mislim da je on iskusan političar koji će moći da održi konsenzus u okviru NATO-a i da obezbedi nastavak pomoći Ukrajini.

Tvrd stav po pitanju Putina

Mark Rute pokazao se kao odlučan kritičar Rusije i Putina. Kakva se poruka Zapada šalje Rusiji ovakvim izborom?

– Treba imati u vidu da je NATO ipak organizacija koja odluke donosi konsenzusom. I da je generalni sekretar zapravo samo neko ko taj konsenzus obezbeđuje. Ali i gospođa Kaja Kalas i gospodin Rute imaju vrlo tvrd stav kada je u pitanju Putin, kada je u pitanju Rusija. Dakle, ja očekujem da će pomoć Ukrajini biti pojačana i da će pritisak na Rusiju biti još jači. Oboje su beskompromisni po tom pitanju i mislim da će se Rusija susresti sa jednim mnogo čvršćim stavom iz NATO i EU kada je u pitanju agresija na Ukrajinu.

„NATO neće ostaviti na cedilu zemlje koje su na udaru Severne Koreje“

Da li očekujete da će doći do širenja NATO alijanse za vreme njegovog mandata?

Svakako da će NATO preživeti u narednim godinama ozbiljne promene. Ja mislim da će te promene ići u pravcu širenja. Dakle, da to više neće biti samo evroatlantsko partnerstvo, da će se to partnerstvo proširiti i na Pacifik i na Mediteran. To će sve biti izazovi za gospodina Rutea jer će on morati ipak kao generalni sekretar da to sve operativno obradi. Koje će to biti forme, da li će to biti forme punog članstva, da li će to biti neki modifikovano partnerstvo za mir i tako dalje to ostaje da se vidi kroz vreme koje dolazi, ali svakako da i Južna Koreja, Japan, Australija, Vijetnam, dakle ove zemlje koje su tamo na udaru Severne Koreje, svakako da ih NATO neće ostaviti na cedilu i da će im pomoći.

Srbija je za NATO vezana saradnjom, ali i međunarodnom misijom koja se nalazi na Kosovu. Da li možemo da očekujemo da će doći do povećanja te misije?

Mi sa NATO imamo odlične odnose kao država. Za nas je zapravo ta misija Kfora najvažnija i mislim da, što se toga tiče, ona će i dalje biti prisutna na Kosovu. Ne daj Bože ako zatreba da se broj vojnika poveća, mislim da to neće biti nikakav problem jer je uz Ukrajinu i Kosovo vrlo važna tema u agendi NATO.

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJA



Izvor

Related posts

Vučić sutra u Briselu na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Opozicija u roku od osam dana dva puta promenila stav o iskopavanju! (VIDEO)

Lazović: Očekujemo argumentovanu raspravu o litijumu u parlamentu sledeće nedelje