Obraćanje Aleksandra Vučića iz Njujorka


Vesti

Politika

Obraćanje Aleksandra Vučića iz Njujorka

  • Srbija postaje važna na svetskoj mapi i vodi politiku brinući o državnim interesima
  • Predsednik istakao značaj ulaganja u nauku, tehnologiju i veštačku inteligenciju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraćao se uživo iz Njujorka građanima, gde je, između ostalog, govorio i o svom govoru na sednici Generalne skupštine UN, ali i o situaciji u svetu i Srbiji.

Foto: instagram/budućnost Srbije / screenshot

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić rekao je večeras da je u Njujorku tokom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u fokusu bila situacija na Bliskom istoku, i da to možda nije dobra vest za Ukrajinu, ali da Evropa mora da radi sve što može da zaustavi taj rat.

Blic preporučuje


„Uručio sam orden legendarnoj ženi koju je slavila cela Srbija“
Vučić odlikovao zamenicu stalnog predstavnika Nikaragve pri UN (FOTO)


„Srbija igra drugačiju ulogu na svetskoj političkoj i ekonomskoj sceni!“ Ana Brnabić o aktuelnim političkim dešavanjima: „U ponedeljak sednica o litijumu“

„Svet ne ide u dobrom smeru“

„Što se sveta tiče, mislim da ne ide u dobrom smeru. Odjednom, usred (današnjeg) susreta Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, poslate su različite i ne u potpunosti koheretne poruke“, istakao je Vučić za RTS na kraju boravka u Njujorku.

On je dodao da je u SAD jedina suštinska vest – Palestina, Izrael, a sada Liban i Izrael, i lider Hezbolaha Hasan Nasralah, za koga se nagađalo da je ubijen u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta.

Foto: EPA / Wael Hamzeh / EPA;

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah

„O čemu god da se govori ovde, pa čak i o velikim poplavama i uraganu na jugu Amerike, dakle, od Floride do Južne Karoline… Bliski istok ‘jede’ američku pažnju. Što znači da će se oni tome posvećivati više. Nisam siguran da je to sjajna vest za Ukrajinu. Evropa mora da radi sve što moze da zaustavi taj rat. (Predsednik Francuske) Makron je učinio sve da se zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku, ali nije to jednostavno. Mi nemamo taj uticaj. Evropa mora da pokuša da zaustavi sukob u Ukrajini“, napomenuo je Vučić.

Na pitanje da li misli da je moguće i nekim većim angažmanom i većom slobodom malih zemalja smanjiti taj jaz koji postoji u svetu i sprečiti da male zemlje budu žrtve primene sile nad pravom, Vučić je za rekao:

„Teško ćemo to skoro uspeti, ali da, politički se podiže glas. Imate sad bučnu političku borbu u Africi između Kine i Amerike. Naravno, deo svog kolača i dalje imaju Francuzi, deo im uzimaju Rusi, ali i jedno i drugo je relativno mali deo te, kako to neki ovde nazivaju, velike torte, a ja bih rekao jednog divnog kontinenta što se tiče uticaja“, rekao je Vučić.

Istakao je da je Kina u ovom trenutku vrlo ozbiljno ugrozila dominaciju SAD.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

„Ako postoji kontinent gde je puna dominacija Amerike, makar jednim delom ugrožena, to je onda Afrika. Zašto sam vam ovo sve rekao? Zato se ti glasovi antikolonijalni, antiimperijalni čuju iz Afrike i čuju se sve više iz Južne Amerike. U Južnoj Americi, kao i ova nova grupa od osam zemalja u kojima Amerikanci imaju direktnu kontrolu nad dve zemlje Centralne Amerike, na šest, a posebno na dve nemaju nikakvu poput Nikaragve i Hondurasa, širi se to isto i po Južnoj Americi i karipskim zemljama. Međutim, suštinska borba će biti oko veštačke inteligencije i oko onoga što dolazi„, rekao je Vučić.

Naglasio je da ko bude pobedio u toj utakmici da će taj vladati svetom de fakto.

„Treba da budemo ponosni“

Vučić je naveo da je dobijao kritike zbog razgovora sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom, ali da je njegov posao da priča sa svima.

„Treba da budemo ponosni. Mislim da je samo jedan čovek uspeo da razgovara, ili ukupno dvojica, i sa predsednikom Irana i sa premijerom Izraela. I u onakvom trenutku da vas primi premijer Izraela, kada je odbio, verujte mi, desetine bilaterala, onda vam je jasno da ipak postoji neki ugled Srbije“, rekao je Vučić.

Dodao je da je to pokazatelj da Srbija postaje važna na svetskoj mapi, kao i da je to politika kakvu treba da vodimo, brinući pritom o državnim interesima.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Predsednik ističe da je kroz razgovor sa izrealskim premijerom uspeo da shvati kakvi će biti njegovi naredni potezi.

„On je vrlo odlučan u svojoj akciji, iranski predsednik je veoma strpljiv. Tako da, nažalost, nismo mi ti koji ratne sukobe možemo zaustaviti“, rekao je Vučić.

„Druge zemlje već prepoznaju Srbiju“

Predsednik je istakao značaj ulaganja u nauku, tehnologiju i veštačku inteligenciju.

“Srećan sam što i neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju. Mnogo će nam značiti u 2025. godini što ćemo da predsedavamo ovom grupom zemalja Partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Idemo u ponedeljak ili utorak na CERN-ovo zasedanje u Ženevu. To će biti još jedan kamičak u tom beočugu koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju. Ali to je budućnost. Sve što možemo da uradimo jeste da razmišljamo o unapređenju tehnologije i inovacijama, ulaganjima u nauku“, rekao je Vučić.

O Kosovu i Metohiji

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nije imao lake razgovore, ali da ne može da govori o svim detaljima sastanaka koje je imao, zato što je takav dogovor.

“Imamo različite viđanja po određenim pitanjima, naše je da nastavimo odgovorno da se ponašamo, ali sam dobro razumeo iz nekoliko rečenica ko je iza određenih akcija stajao, ko nije baš stajao, ali mu nisu ni smetale, a ko je u stvari protiv nekih akcija koje je Kurtijev režim provodio“, naveo je Vučić.

Foto: AP/ Visar Kryeziu, Tanjug/ Sava Radovanović / Ringier

.

To je, ističe, jedan odliko komplikovan čvor u kom mi moramo s jedne strane da čuvamo mir, s druge strane da čuvamo život, opstanak, i napredak za naše stanovništvo na Kosovo i Metohiji, istovremeno čuvajući pravno-političku državnost Srbije, ali i vodeći interesa od celokopnom narodu i svim građanima.



Izvor

Related posts

Nisam siguran da je to dobra vest za Ukrajinu

KO BUDE KONTROLISAO VI VLADAĆE SVETOM: Vućić

LAJČAK U NJUJORKU "Veoma koristan razgovor sa Majlindom Bregu o dinamici u regionu"