Odgovornost za postizanje dogovora je sada na sindikatima


PREPOZNAJUĆI objektivne izazove i poteškoće u sferi obrazovanja, Vlada Republike Srbije nedavno je iznela predlog da se za prosvetne radnike od 1. januara 2025. godine obezbedi najveće povećanje plata u celom javnom sektoru – 12%, što je čak 4% više od najavljenog uvećanja plata za zaposlene iz drugih oblasti javnog sektora.

Foto: Profimedia

Međutim, i pored toga, sindikati prosvetnih radnika u pregovorima sa Vladom rigidno insistiraju na svom nerealnom zahtevu za povećanje plata od 15%, pokazujući da su zarad nekoliko procenata spremni da naruše postizanje krajnje poštenog i korektnog dogovora, i time nepovratno načine štetu  radnicima u prosveti čije bi interese po definiciji trebalo da zastupaju.

Da stvar bude gora, lideri opozicionih stranaka u Srbiji, koji, na žalost, isključivo vode računa o ostvarivanju svojih partikularnih političkih interesa, u aktuelnom periodu manipulišu i perfidno vrše pritisak na sindikalne predstavnike navodeći ih da odbiju povoljnu i krajnje fer ponudu Vlade, što bi se u konačnici isključivo moglo negativno odraziti na mesečne prihode prosvetnih radnika, jer bi u slučaju takvog postavljanja sindikata prosvetari dobili jednako povećanje plata kao i svi drugi, od 8%.

Zbog svega iznetog, ostaje da se vidi da li će se sindikati u finalnim pregovorima sa Vladom voditi interesima zaposlenih koje bi trebalo da predstavljaju, te odgovorno i racionalno sagledati njihov status i položaj u društvu, ili će nepromišljenim političkim amaterizmom ugroziti prosvetne radnike, a sve zarad ostvarenja jeftinih političkih interesa opozicionih prvaka koji im tobož pružaju moralnu i savetodavnu podršku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Hoće li se ikada izviniti građanima? (VIDEO)

Vučić na rođendanu čoveka velikog državničkog iskustva Miloša Zemana

PUKLI KO ZVEČKA! Opozicija pokušala da oživi proteste, pa doživela debakl (VIDEO)