Održan protest protiv iskopavanja litijuma u Loznici


Vesti

Politika

Održan protest protiv iskopavanja litijuma u Loznici

U Loznici je održan protest protiv iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

Nebojša Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” rekao je da problem iskopavanja litijuma mora da se reši, jer traje već četiri godine.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

Pritisak ulice je jedino na šta ova vlast reaguje. Biće blokada, ali nećemo maltretirati građane. Nikada nismo sprovodili nasilje. Tražićemo podršku građana za nas – rekao je on.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

Prethodno je grupa od nekoliko desetina aktivista koji su peške krenuli na sastanak ekoloških organizacija stigla u Gornje Nedeljice, selo u kojem kompanija Rio Tinto planira otvaranje rudnika litijuma. Među onima koji su stigli pešice nalazi se i direktor kampanje pokreta Kreni – promeni Savo Manojlović, kao i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

Grupa je došla skandirajući „Rio Tinto neće kopati“, a dočekao ih je aplauz ekoloških aktivista i meštana koji su već stigli na sastanak u neformalnom štabu pokreta „Ne damo Jadar“. Grupu je do sastanka ispratio jedan policijski automobil. Kako je istakla Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, u Gornjim Nedeljicama je održan sastanak svih ekoloških organizacija kako bi osmislili najbolji način da se bore protiv zagađenja zemlje.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

– Tražimo da se zakonom zaštiti životna sredina. Ništa nam ne vredi ako zaštitimo jednu reku od mini hidroelektrane ili jedno drvo ako će da budu izgrađeni rudnici koji će sve da zatruju – kaže Bralović.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

Predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović izjavio je za N1 da je dijalog o iskopavanju litijuma odavno završen i da je svako poverenje izgubljeno, kao i da će na današnjem protestu u Loznici biti najavljeni novi koraci i zahtevi.

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

.

– Ovde su ljudi koji učestvuju u organizaciji zajedno sa nama, ovog današnjeg svenarodnog skupa, jer ova tema je iznad politike, verskih i nacionalnih opredeljenja, političkih ideologija. Ovo je trenutak kada moramo svi da se ujedinimo i oteramo ovo zlo iz Srbije – rekao je Kokanović.

(NIN)



Izvor

Related posts

Vučić rekao da ne služi za slikanje već za stvarno odvraćanje agresora

Ponosan sam na Vojsku Srbije

„MORAO SAM DA BUDEM BRUTALAN“ Šešelj otkrio zašto je predlagao da se Tito iskopa i podeli na osam delova za svaku republiku i pokrajinu