Oko 200 pripadnika NATO snaga za brzo reagovanje raspoređeno na Kosovu i u Severnoj Makedoniji


Vesti

Politika

Oko 200 pripadnika NATO snaga za brzo reagovanje raspoređeno na Kosovu i u Severnoj Makedoniji

  • Novoformirane snage NATO-a ARF raspoređene na Kosovo i u Severnu Makedoniju
  • Obezbeđuju obuku za očuvanje spremnosti i podršku NATO-ovoj misiji KFOR

Približno 200 pripadnika novoformiranih snaga NATO-a za brzo reagovanje (ARF) biće raspoređeno od danas do 16. oktobra 2024. godine na Kosovu i u Severnoj Makedoniji kako bi sproveli obuku za očuvanje spremnosti i podržali NATO-ovo vođstvo u misiji KFOR, saopštili su danas iz ove misije.

Ovo je, kako navode, prvi put da je neki deo Snage za brzo reagovanje (ARF) raspoređen otkako su ove snage formirane u julu 2024. godine.

Blic preporučuje

Oko 50 pripadnika kontingenta ARF-ove Operativne kancelarije za vezu i izviđanje (OLRT) biće na Kosovu, dok će oko 150 pripadnika unaprediti komandni čvor u Severnoj Makedoniji.

Raspoređeni pripadnici će izvoditi aktivnosti obuke kako bi održali visok nivo spremnosti i testirali svoje veštine i procedure za brzo raspoređivanje velikih snaga. Deo glavnog štaba ARF-a biće privremeno integrisan u strukture komandovanja i kontrole misije KFOR, sa zadatkom da identifikuje potrebe za logističkom, infrastrukturnom i operativnom podrškom KFOR-u u slučaju značajnog jačanja KFOR-ove pozicije“.

„Jasna poruka o snažnoj odlučnosti i opredeljenosti NATO-a da održava mir“

Iz ove misije ukazuju da je organizacija Snaga za brzo reagovanje (ARF) „vrlo strateška, visoko spremna i višedomenski sposobna snaga“.

Time se, ističu, šalje jasna poruka o snažnoj odlučnosti i opredeljenosti NATO-a da održava mir i stabilnost u regionu, ali ukazuje, kako navode, na spremnost NATO-a da odgovori na izazove.

Saveznička komanda zajedničkih snaga u Napulju (JFCNP), kažu, pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu – „regionu od strateškog značaja za Alijansu“.

„Stalne tenzije izazivaju zabrinutost na Kosovu“

Kratko su se osvrnuli i na situaciju na Kosovu.

Stalne tenzije i neusklađene akcije izazivaju zabrinutost među saveznicima i partnerima NATO-a zbog trajne sigurnosti u Kosovu, stabilnosti regiona i bezbednosti trupa NATO-a i partnera“.

Najzad, izlistali su svoju dobro poznatu Rezoluciju 1244.

JFCNP podržava napore KFOR-a u implementaciji njegovog mandata – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinese bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (EULEX), koje su prvi i drugi bezbednosni odgovor“.

(Kossev)



Izvor

Related posts

Sednica o predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma

Jasno je da je za njih KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena

Rebalans budžeta Srbije usvojen sa velikom većinom glasova