Opozicija kritikovala potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama, SSP traži vanredne izbore


Vesti

Politika

Opozicija kritikovala potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama, SSP traži vanredne izbore

Predstavnici pojedinih opozicionih stranaka kritikovali su danas potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama koji je potpisan u Beogradu, izražavajući bojazan kako će uticati na životnu sredinu. Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je raspisivanje izbora.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da nema nikakvih novih, konkretnih garancija Nemačke da će se poštovati ekološki standardi u projektima Rio Tinta.

Blic preporučuje

– Nema garancija i ne može ni da ih bude, jer kako će Nemačka garantovati da se u Srbiji poštuju zakoni – rekao je Lazović.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić zatražila je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Odluka o vađenju litijuma je strateška odluka za državu i njene građane. Srpska napredna stranka nije pre izbora rekla da će se svim snagama založiti da se sa s tim krene. Prevarila je glasače! Zato nema legitimitet za takvu odluku i politiku. Zbog toga je neophodno održati vanredne parlamentarne izbore na kojima bi se građani izjasnili da li su za takvu politiku ili podržavaju stav opozicionih stranaka i stručne javnosti koje se tome protive – navodi se u saopštenju SSP.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je potpisivanje ovog sporazuma štetno i za građane i za državu, jer direktno ugrožava zdravlje i živote ljudi, a Srbiji ne donosi nikakvu veliku dobit.

– Samo strancima koji su počeli da nam rasparčavaju državu na komade, kako kome odgovara, to je cena podrške autokratije u Srbiji – rekao je Aleksić.

Kritičan je bio i Pokret slobodnih građana.

– Stav Pokreta slobodnih građana je da zbog svega što smo videli od SNS u proteklih 12 godina i toga što je njihova vlast pokazala neverovatan nivo korupcije na mnogo manjim projektima, o otvaranju rudnika litijuma nema razgovora bez ozbiljnog napretka u oblastima vladavine prava, slobode medija i životne sredine -rekao je Vladimir Pajić, poslanik PSG.

Srbija i Evropska unija potpisali su danas u Palati Srbija Memorandum o kritičnim sirovinama.



Izvor

Related posts

Vučić danas na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ u Batajnici

Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu

NAJNOVIJA PLOČA I KASETA OPOZICIJE Izbori zbog litijuma: Brnabićeva razotkrila sve njihove prljave planove