Opozicija smekšala oko litijuma? Od odlučnog „ne“, do „kad dođe neko drugo vreme“


Vesti

Politika

Opozicija smekšala oko litijuma? Od odlučnog „ne“, do „kad dođe neko drugo vreme“

Od zauvek „ne“ litijumu i podnošenja predloga da se zabrani istraživanje i kopanje do „niko nije protiv toga da se eksploatiše kada dođe neko drugo vreme“. Upravo ovakav put prešla je opozicija, ili bar pojedini političari, od prvog pominjanja projekta Jadar do danas. Analitičari kažu da je pre u pitanju izostanak koordinacije, ali da očekuju promenu nastupa kod proevropskih stranaka.

Foto: S. Krstić, Zoran Ilić / Ringier

Aleksandar Jovanović Ćuta i Danijela Nestorović, „Ekološki ustanak“

Povod za ovu temu je izjava Aleksandra Jovanovića Ćute, poslanika i lidera Ekološkog ustanka.

Blic preporučuje

– Naša prirodna bogatstva, to su šume, to su vode i sve ono što je ispod zemlje. Niko nije protiv toga da se to eksploatiše. Ali da vidimo ko ima koristi od toga i po koju cenu, šta trpi priroda ako hoćemo da se bavimo bilo kojim oblikom rudarenja. Da vidimo čime mi raspolažemo kad su u pitanju rudna bogatstva, prirodna bogatstva, pa da onda dođe neko ko ima dobre namere i da o tome odlučuju svi onako kako se odlučuje u jednoj kući. A ne da se pita samo jedan – rekao je prošle nedelje lider Ekološkog ustanka.

Ovo je na društvene mreže postavila nekadašnja članica Narodne stranke Ivana Parlić, a situaciju je pokušala da izvadi Danijela Nestorović, takođe poslanica Ekološkog ustanka.

Stvarno treba da budeš teška budala da optužiš Ćutu i Ekološki ustanak da smo za kopanje litijuma! Mučno je gledati kako seckate i tumačite, izvlačite iz konteksta šta pričamo – napisala je ona na društvenoj mreži „Iks“.

„Nigde ne piše trajna“

Parlić je onda postavila snimak na kojem Danijela Nestorović praktično govori isto što i Ćuta. Nastao je 10. septembra, na dan kada je opozicija podnela predlog izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Potpisali su ga i Ćuta i Nestorović, a njime se, kako je predloženo, traži zabrana „primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacija i prerada rude, bora i litijuma“.

Ispostavilo se, kako tvrdi Nestorović, ne trajna.

Nigde ne piše trajna (zabrana, prim. aut) tako da u tom smislu nismo protivnici napretka i razvoja Srbije. Kada budu institucije radile svoj posao, kada budemo mogli da se pouzdamo u pravni poredak i zakone, e onda u tom smislu zaista nemamo ništa protiv da se istražuje i ukoliko se utvrdi da su ispunjeni uslovi koji se poštuju i u Evropi, tada kako da ne – objasnila je Nestrović odgovarajući na pitanje novinara.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Tokom „okršaja“ sa Parlićkom, Nestorović je tvrdila da se njena izjava ne odnosi na litijum, već na rudarstvo, ali joj je dojučerašnja opoziciona koleginica ukazala da se „zakon odnosi na litijum, pitanja novinara takođe“.

„Ćutina izjava jeste drugačija nego pre“

Imajući sve u vidu, opravdano je pitanje da li opozicija smekšala, a odgovarajući na ovo pitanje Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da Ćutina izjava jeste drugačija u odnosu na ranije.

I jeste bitno drugačije u odnosu na ono što je opozicija tražila u predlogu Skupštine. Ali, nisam siguran da može da se govori o smekšavanju. Meni se čini da je pre u pitanju izostanak koordinacije i disciplinovanja, nego da je posredi promišljanje i strateška odluka da treba da dođe do smekšavanja – kaže Klačar.

Pročitajte još

On ukazuje da se opozicija jeste ujedinila oko ovog pitanja, ali da nema tela koji koordiniše njenim radom.

– I dalje se pojavljuju posebno, samostalno nastupaju i onda tako nastaju poruke koje nisu u skladu sa porukama ostalih partnera – napominje Klačar.

„Proevropska opozicija će se prilagoditi“

Klačar kaže da ipak očekuje drugačije stavove oko litijuma kod jednog dela opozicije, kod proevropskih stranaka.

– On će morati da ih prilagode činjenici da je projekat Jadar evropski i ujedno projekat SAD. Tu očekujem drugačije ponašanje, da stranke budu povučenije u javnim nastupima, da neće biti vidljive ili da će njihov stav ići u pravcu protivljenja pod postojećim okolnostima i pod postojećom vlašću – napominje Klačar.

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klacar

Vučić: Strane ambasade im rekle da ne smeju da se zalažu za trajnu zabranu

O stavu opozicije prema litijumu nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On kaže da je opozicija „dobila naređenje iz stranih ambasada prema kome im je zabranjeno da traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma“.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

– Svaki put kada ih pozovu na ratluk u stranu ambasadu tri dana im se tresu ruke, a kada izađu sa razgovora tresu im se i noge. Iz stranih ambasada im je rečeno da ni slučajno ne smeju da se zalažu za trajnu zabranu eksploatacije litijuma. To su im rekli u zapadnim ambasadama, da se ne igraju i da ni slučajno ne smeju da napišu trajna zabrana. Zato su sada promenili priču kako oni nisu protiv napretka, samo oni da dođu na vlast, pa da bude napredak – rekao je Vučić.



Izvor

Related posts

Vučić sutra u Briselu na radnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Fon der Lajen

Opozicija u roku od osam dana dva puta promenila stav o iskopavanju! (VIDEO)

Lazović: Očekujemo argumentovanu raspravu o litijumu u parlamentu sledeće nedelje