Opozicija traži nove izbore zbog litijuma


Vesti

Politika

Opozicija traži nove izbore zbog litijuma

Svega mesec i po dana nakon junskih lokalnih izbora, iz opozicije stižu zahtevi da se opet održe izbori, ovaj put vanredni parlamentarni. Zanimljivo, to traže i oni koji su bojkotovali prošle izbore, ali i oni koji su izašli na njih, a kao razlog navode želju da se građani izjasne o vađenju litijuma. Analitičari ocenjuju da je to neozbiljan zahtev opozicije i da se ništa ne bi promenilo i ako bi bili raspisani izbori.

Foto: Milan Ilić, Mitar Mitrović / Ringier

.

Priču o izborima prva je pokrenula Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) koja je, inače, bila jedna od najveća zagovornica bojkota izbora održanih početkom juna zbog „nedostatka izbornih uslova“.

Blic preporučuje


Marinika Tepić: Tražimo vanredne izbore, nismo neko ko preko noći menja mišljenje


Opozicija kritikovala potpisivanje Memoranduma o kritičnim sirovinama, SSP traži vanredne izbore

Zbog toga je, najblaže rečeno, zbunila dobar deo opozicione javnosti koja se pita šta se to za kratko vreme promenilo da SSP sada traži izbore.

„Tražimo izbore, ali nismo odustali od promene izbornih uslova“

Tepić tvrdi da SSP nije odustao ni od promene izbornih uslova.

– Ponoviću, naravno da se podrazumeva promena izbornih uslova, smatrali smo da se to podrazumeva, nismo neko ko preko noći menja mišljenje. Ja ću vas podsetiti da u zahtevu za decembarske izbore jedna tačka je bila primena preporuke ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima. Ne možete da promenite bilo šta u vezi sa litijumom bez promene ove vlasti – tvrdi Tepić.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Marinika Tepić tvrdi da u SSP-u ne menjaju mišljenje preko noći

Kako kaže, za izborne uslove se mora izboriti.

– Moramo da insistiramo na tome. Mi se bavimo politikom da bismo tražili, zahtevali. Bez promene izbornih uslova neće se ništa promeniti. Postoji još jedna opcija, a to je na primer referendum. Ne smatramo da je to dobar put, već da je još bolji način za Vučića da izmanipuliše taj referendum nego što su izbori – poručila je Tepić.

Lutovac: DS tražila nove izbore odmah posle decembarskih

Na zahtev Marinike Tepić nadovezao se Zoran Lutovac, lider DS – stranke koja je izašla na izbore u junu. Kako je rekao, DS je i posle izbora u decembru 2023. godine smatrala da su neophodni novi izbori.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Lutovac kaže da je DS tražila nove izbore odmah nakon decembarskih

– DS je smatrala da su bili potrebni novi parlamentarni izbori odmah posle decembarskih, da nije ni trebalo ući u Skupštinu… Reč je o tome da su izbori svugde pokradeni, van Beograda čak i više. Prema tome, to (predlog za raspisivanje izbora) je jedan normalan zahtev jer umesto da imamo Skupštinu čiji je saziv utvrđen na osnovu pokradenih glasova, nama su neophodni slobodni i pošteni izbori – poručio je Lutovac.

Bio bi rekord da Srbija tri puta glasa za manje od godinu dana

Podsećanja radi, vanredni parlamentarni i beogradski izbori održani su u decembru prošle godine, a pošto nijedna lista nije mogla da formira vlast u glavnom gradu početkom juna su održani novi izbori u prestonici zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Ukoliko bi kojim slučajem vlast uslišila zahtev opozicije i organizovala ponovo vanredne parlamentarne izbore, to bi bio rekord da Srbija čak tri puta glasa za manje od godinu dana.

Parun: Neozbiljan zahtev

Nikola Parun, politički analitičar, smatra da je zahtev SSP za novim vanrednim parlamentarnim izborima „neozbiljan“.

Postavlja se pitanje šta će biti ako vlast na zahtev opozicije raspiše izbore. Da li će se izborni uslovi promeniti do septembra ili oktobra, i šta može da se promeni do tada? Da li će SSP ponovo bojkotovati te izbore ako se ne promene uslovi pita Parun.

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun kaže da je neozbiljan zahtev za novim izborima

Kako kaže, tako mogu da se ponavljaju izbori u nedogled sve dok „vlast ne dođe do podrške od 85 odsto“.

Mislim da se ništa nije promenilo da bismo imali opet izbore. Država nije u takvoj krizi da bi došlo do izbora. Mislim da je opozicija upala u kanal u koju je samu sebe stavila zbog bojkota – analizira Parun.

On ne očekuje da će se uskoro održati novi izbori u Srbiji.

Ako i dođe do izbora to će biti zbog nečega vanrednog što se još nije dogodilo – zaključuje Parun.



Izvor

Related posts

Zečević: Nije vreme za dijalog, EU i NATO da zaustave čišćenje Srba na severu Kosova

Sergej Trifunović je ovde u Rovinju, tu je i pola redakcije N1

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno