Home Politika Ovako je izgledala Makronova poseta Beogradu 2019. godine: Održao govor na srpskom jeziku

Ovako je izgledala Makronova poseta Beogradu 2019. godine: Održao govor na srpskom jeziku

by euronet063


Vesti

Politika

Ovako je izgledala Makronova poseta Beogradu 2019. godine: Održao govor na srpskom jeziku

Predsednik Franucuske Emanuel Makron stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, pet godina nakon što je prvi put boravio u Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. „Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju“, poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

makron i vucic kalemegdan

Foto: RTS / screenshot

makron i vucic kalemegdan

Makron i Vučić su tada otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć koju je ta zemlja pružila Srbiji u Prvom svetskom ratu. Potpisana su i 22 sporazuma, među kojima je bila i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Blic preporučuje


EMANUEL MAKRON STIŽE U DVODNEVNU POSETU SRBIJI Analiziramo koliki je značaj njegove posete i kakvi ugovori će biti potpisani (UŽIVO,VIDEO)


MAKRON STIŽE U SRBIJU Dočekuje ga počasna garda, Vučić mu je domaćin, a osim Beograda posetiće još jedan grad: Ovo su glavne teme

Čim je stupio na srpsko tlo na beogradskom aerodromu, prva rečenica francuskog lidera bila je čestitka Novaku Đokoviću na osvojenom Vimbldonu.

Nakon toga su Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova koje je sprovodio francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

„Francuska vas voli“

Ipak, najupečatljiviji detalj dugo najavljivane i mesecima planirane posete bio je neočekivan govor na srpskom jeziku na Kalemegdanu kojim je kupio srce srpskog naroda.

Makron je više od pet minuta govorio na srpskom, a sličan izuzetak nije napravio ni tokom bilo koje druge zvanične posete.

Tokom emotivnog obraćanja, nekoliko puta je podsetio na zajedničku prošlost dve zemlje, naglasivši da „Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova“.

– Pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku: „Volimo Francusku kao što je ona volela nas“, živi i 100 godina kasnije. Sada je red na mene da kažem: Francuska voli vas kao što ste i vi voleli nju. Francuska vrlo dobro zna šta sve duguje srčanoj Srbiji iz Velikog rata… šta duguje vojnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi živeli u slobodi. Zajedno smo se borili na solunskom frontu. Ono što je tragično u istoriji to nas je zauvek spojilo, tragični događaji su nas ujedinili. Tada smo ostvarili bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti naspram haosa smrti. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu zajedno sa našom… suze majki, jauke očeva, nepresušnu bol preživelih – izgovorio je Makron pred okupljenom masom koja ga je prekidala aplauzima.

Govor je nastavio na francuskom jeziku, rekavši da zna da je sudbina Evrope ispisana na ovom tlu: „Ono što je tragično u istoriji, to nas je spojilo“. Naveo je da su 1. novembar 1918. francuske i srpske trupe po vođstvom regenta Aleksandra Karađorđevića i Franša Deprea ušle zajedno u Beograd i pripremile primirje – 11. novembra: „U Srbiji je četiri godine pre toga bilo odzvonilo i taj događaj je predstavljao za Srbiju kraj neverovatnih patnji. Zato što je stradalo 450.000 vojnika i 800.000 civila“.

Makron je istakao da su dve zemlje tada ostvarile bratstvo koje se ne može nikada zaboraviti, s obzirom da je bilo mnogo herojskih podviga.

Na Tviter nalogu predsednika Francuske te večeri se, između ostalog, pojavila i poruka srpskom narodu ispisana ćirilicom.

– Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: ‘Mi volimo Francusku’. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu – napisao je Makron.



Izvor

You may also like