Pahor: Mogao bih da promenim igru u dijalogu Beograda i Prištine


Vesti

Politika

Pahor: Mogao bih da promenim igru u dijalogu Beograda i Prištine

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da bi mogao da „promeni igru“ u dijalogu Beograda i Prištine ukoliko bi bio imenovan za specijalnog izaslanika EU umjesto Miroslava Lajčaka.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Borut Pahor

Pahor je bio među kandidatima da zameni Lajčaka na mjestu izaslanika EU za dijalog, ali je Savet ministara EU odlučio da produži mandat slovačkom diplomati do januara 2025. godine.

Blic preporučuje

Bivši slovenački predsednik je rekao da ga je još u martu pozvao Lajčak, koji ga je pitao da li bi bio spreman da razmisli o nastavku njegovog rada ako dobije mandat Saveta EU, ali da mu nije jasno šta se desilo u Briselu.

– Već tada sam bio svestan svih zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim. Znao sam da to neće ići bez podrške ključnih aktera slovenačke politike, koju sam dobio. Ali onda se nešto promenilo u Briselu – rekao je Pahor za slovenački „N1“.

On kaže da proces selekcije nije završen u maju, kako je prvobitno rečeno, ali je Savet EU u junu odlučio da Lajčaku produži mandat za pola godine, odnosno do 31. januara.

„Spreman sam da preuzmem ulogu Lajčaka“

Pahor je poručio EU da je spreman da preuzme ulogu Lajčaka i ukazao na svoj rad za „mir i pomirenje“ na Zapadnom Balkanu.

– Poručujem Briselu da sam ovđe sa svojim iskustvom, dostignućima, znanjem i autoritetom nekoga ko je prihvaćen kao pošten posrednik na Kosovu, u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Kao neko ko je mirnim putem rešio problem sa Hrvatskom, normalizovao odnose sa Srbijom kada je Slovenija priznala Kosovo i kao neko ko je osnovao i vodio proces Brdo – Brioni – rekao je Pahor.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

On je istakao da neko sa takvim iskustvom „može da napravi razliku i promeni igru“.

– Ali ako odluče drugačije, ako procene da je političar sa iskustvom premijera i predsednika možda previše ili da nije podoban, jer je političar i oslanjaće se na diplomatu, razumeću i poštovati – rekao je Pahor.

(Srna)



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma