Peti sastanak radne grupe o izbornim uslovima, bez saglasnosti o preporukama ODIHR-a


Vesti

Politika

Peti sastanak radne grupe o izbornim uslovima, bez saglasnosti o preporukama ODIHR-a

Rasprava o izmenama Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku i Zakona o sprečavanju korupcije

Nema saglasnosti članova Radne grupe o preporukama ODHIR-a

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa raspravljala je juče o izmenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku i Zakona o sprečavanju korupcije vezano za aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje, a prema rečima predsedevajućeg Grupom Nemanje Nenadića teško je prognozirati kada će se postići saglasnost članova o preporukama ODHIR-a.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Nemanja Nenadić je predsedavajući Radne grupe za unapređenje izbornih uslova

Nenadić je rekao da na petom sastanku Radne grupe nije bilo kvoruma, a da se diskutovalo o temama koje su, kako kaže, najhitnije za odlučivanje.

Blic preporučuje


„SKUPŠTINA DO JULA 2025. DA USVOJI PREDLOGE IZMENA“ Nenadić: Produžen rok za rad Radne grupe za unapređenje izbornih uslova


Održan sastanak o izbornim uslovima BEZ SSP I NOVE DSS, oglasila se Brnabić: To je nepoštovanje građana

Prema onome što se čulo na sastanku biće potrebno još vremena da se dođe do saglasnosti jer ima mnogo kontradiktornih predloga oko najvažnijih pitanja, uključujući i to šta će se smatrati promotivnom aktivnošću javnih funkcionera, a kada je reč o biračkom spisku u pogledu sastava komisije koja bi radila reviziju i konkretnih ovlašćenja – rekao je Nenadić novinarima.

„Teško prognozirati kada će doći do usaglašenosti“

Kako kaže, teško je prognozirati kada će doći do usaglašenosti članova Grupe, u kojoj su predstavnici poslaničkih grupa i nevladinih organizacija Crte i Transparentnosti Srbije.

Nenadić smatra da će nakon današnjeg sastanka biti nužno da se, kako kaže, sprovedu određene konsultacije sa MUP-om oko evidencije o prebivalištu i načina na koji će biti realizovane i druge preporuke ODHIR-a.

Uključujući i preporuku da se zabrani podela socijalne pomoći ili najava takvih programa tokom izborne kampanje jer bi i to moglo biti predmet Agencije za sprečavanje korupcije – kazao je Nenadić.

Dva predloga o reviziji biračkog spiska

Članica Radne grupe iz Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić rekla je da o reviziji Jedinstvenog biračkog spiska postoje dva predloga – od strane Crte i Srpske napredne stranke, kao i da predlog SNS po oceni ZLF neće dovesti do potpune revizije biračkog spiska.

Kako kaže, biće obrazovana komisija koja, smatra Jerinić, neće imati stvarnu kontrolu nad radom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa MUP-om.

Dodaje da je za ZLF neprihvatljiv predlog da komisija može samo da inicira terensku kontrolu biračkog spiska a da je, kako kaže, sprovode službenici iz Ministarstva državne uprave.

Postoje različiti predlozi, u ovom trenutku ne deluje da bi predlog, za koji bi ZLF mogao da glasa, dobio većinu. Čini mi se da, kada je u pitanju birački spisak, SNS nema nameru da prepusti kontrolu nad tim segmentom – rekla je Jerinić.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Slavski kolač prelomio sa Ćirkovićem i prisutnim gostima

Vučević: Bilo bi rasprave o litijumu da opozicija nije uložila 150 amandmana

Vučić jasniji nego ikad (VIDEO)