Podignuta optužnica protiv albanskih sveštenika zbog provale u srpsku crkvu


Vesti

Politika

Podignuta optužnica protiv albanskih sveštenika zbog provale u srpsku crkvu

Tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv samozvanih sveštenika Albanske pravoslavne crkve zbog izazivanja nacionalne, verske i etničke mržnje.

Foto: Emil Čonkić / Ringier

Tužilaštvo u Prištini je reagovalo nakon najave Raško-prizrenske eparhije da će podneti krivični prijavu protiv dvojice albanskih provalnika

Iz specijalnog tužilaštva u Prištini saopšteno je da su dva lica albanske nacionalnosti optužena da su izazvali nacionalne, verske i etničke mržnje time što su u novembru prošle godine provalila u hram Srpske pravoslavne crkve u selu Rakitnica kod Podujeva.

Blic preporučuje

„Balkan insajt“ navodi da je reč o samozvanim sveštenicima albanske pravoslavne crkve Niku Blaždeu, poznatijem kao Nikola Džufka i Ljejdiju Zagaljiju.

Oni su svojom voljom, uz podršku grupe lokalnog albanskog stanovništva provalili u objekat crkve u Rakitnici, i nakon toga objavili da se „500 godina stara crkva sada zove „Fan Noli“ i da je pod jurisdikcijom albanske nacionalne pravoslavne crkve „Sveti Kozmaj“ iz Elbasana.

Upozoravali crkvu da rizikuje „vatru pakla“

Na najavu Eparhije raško-prizrenske da će podići krivičnu prijavu, Blažde i Zagalji su tada odgovorili i upozorili Srpsku pravoslavnu crkvu da rizikuje „vatru pakla“ ako pokuša da interveniše.

Eparhija raško-prizrenska osudila je tada njihove postupke, poručivši da je provala „krivično delo i još jedan u nizu usmerenih na uzurpaciju duhovnog i kulturnog nasleđa SPC na Kosovu i Metohiji„.

Albanska pravoslavna crkva se potom ogradila od postupka dvojice Albanaca iz Albanije, tvrdeći da je samozvani sveštenik Blažde „prevarant i osoba koja nije sveštenik“.

Sveštenici Eparhije raško-prizrenske su nakon provale služili liturgiju u crkvi u Rakitnici i promenili brave na ulaznim vratima.

(Srna)



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija