Podignuta optužnica za slučaj „Banjska“


Vesti

Politika

Podignuta optužnica za slučaj „Banjska“

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Foto: str / Tanjug

.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optuženi su, prema rečima tužioca Naima Abazija, imali različite uloge u okviru kriminalne grupe – „od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca“.

„Među glavnim optuženima je i pojedinac sa ključnom pozicijom kao vođa grupe, Milan Radoičić, koji je igrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima„, rekao je Abazi novinarima u Prištini, prenosi RSE.

Napad u Banjskoj

U napadu u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Foto: str / Tanjug

Milan Radoičić

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

U pritvoru na Kosovu se nalaze tri osobe koje su uhapšene tokom napada u Banjskoj.

Za Radoičićem raspisana Interpolova poternica

Izvori RSE u Specijalnom tužilaštvu Kosova su sredinom jula naveli da je priprema optužnice u završnoj fazi, te da će „istraga u slučaju Radoičića dobiti konačni epilog“. Naveli su i da se podizanje optužnice ne očekuje pre jeseni.

Za Radoičićem je raspisana i međunarodna Interpol poternica na zahtev Kosova putem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX-a (Misija Evropske unije za vladavinu prava) zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska.

Međutim, Ministarstvo pravde Kosova 14. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da je taj zahtev odbijen.

Ministarstvo pravde Kosova je u odgovoru za RSE ranije navelo da je zahtev Srbije u suprotnosti sa nekoliko tačaka Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji, te da „samo kosovski pravosudni organi imaju nadležnost da sude u slučajevima koji su počinjeni na teritoriji zemlje“.

Dodaje se i da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, na zahtev upućen u oktobru prošle godine, „za predaju zločinaca kako bi bili privedeni pravdi u Republici Kosovo“.

Ovo ministarstvo je zatražilo i međunarodnu istragu o, kako se navodi, „bazama za obuku terorista na području Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanje terorista oružjem“.

Međunarodna zajednica osudila napad

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom uslovio predajom Milana Radoičića kosovskim pravosudnim organima.

Sve dok su Radoičić i njegova grupa slobodni i zaštićeni u Srbiji, nema poverenja u dijalog o normalizaciji odnosa„, rekao je Kurti krajem juna.

Državni vrh Srbije je u nekoliko navrata negiralo bilo kakvu umešanost u napad u Banjskoj.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj i nekoliko puta pozvala vlasti u Srbiji da pozovu na odgovornost sve učesnike napada.

(Radio Slobodna Evropa)



Izvor

Related posts

„SRPSKA VOJSKA POKAZALA MIŠIĆE!“ Hrvatski mediji ljubomorni, svi pišu o demonstraciji moći na aerodromu u Batajnici

Izuzetno popularni internet portal o diplomatskim uspesima Srbije

Sa ponosom gledamo na snagu i posvećenost svakog pripadnika Vojske Srbije