Home Politika Politiko: Vučić pokazao se da je vešt u balansiranju između Zapada i Rusije i Kine

Politiko: Vučić pokazao se da je vešt u balansiranju između Zapada i Rusije i Kine

by euronet063


Vesti

Politika

Politiko: Vučić pokazao se da je vešt u balansiranju između Zapada i Rusije i Kine

  • Ima dobre odnose sa predsednicima Kine, SAD-a i Rusije
  • Srbija dobija podršku od Rusije i Kine, ali je istovremeno posvećena članstvu u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao se da je vešt u balansiranju između Zapada i Rusije i Kine, ko šef države zaradio je reputaciju osobe koja bez napora igra za svaku stranu, u bilo kojoj situaciji, u svom najnovijem tekstu piše briselski portal Politiko.

Aleksandar Vučić

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić

– Kada Vučić nije zauzet balansiranjem između Zapada protiv Rusije i Kine, on se fokusira na ubeđivanje glasača da je prosečna osoba, baš kao i svi oni – navodi Politiko.

Blic preporučuje


„EVROPSKA UNIJA I AMERIKA SE SLAŽU SA NAMA“ Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže

Dalje navodi da je početkom septembra, proveo nekoliko dana sa srpskim vojnicima, praveći im palačinke ili kuvajući džem u Podrinju, gde se planira novi rudnik litijuma.

Prošle godine u kampanji, podseća Politiko, napravio je šou sa sendvičem od majoneza i parizera u polovini hleba.

Njegova sposobnost da bude sve za svakog čoveka mu veoma lepo služi na geopolitičkoj sceni – ukazuje Politiko, i navodi da je to mnogo drugačije od restorana u Beogradu koji im je predsednik preporučio da obavezno posete i da tamo ručaju.

– Kinezi, Amerikanci, Rusi i Evropska unija Srbiju vide kao ključnu figuru na globalnoj šahovskoj tabli, a Vučić je uspeo da ih sve ubedi da je ili na njihovoj strani ili da je na ivici da se dogovore – navodi Politiko.

Slušajući Vučića tokom intervjua u Beogradu i njegovo tumačenje sveta, navodi se, postaje jasnije kako on uspeva da šarmira, ali i da frustrira lidere država koje su mnogo veće od Srbije, dodaje portal u autorskom tekstu.

„Ponosan na odnose sa Đinpingom“

Vučić ističe da je ponosan na prijateljski odnos koji je izgradio sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je nedavno po drugi put posetio Srbiju. Predsednik Srbije je ukupno šest puta posetio Kinu, više nego bilo koji drugi evropski lider.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Takođe je napomenuo da ima „relativno dobre odnose“ sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kao i to da je on verovatno „najbolje pripremljeni čovek“ sa kojim se ikada susreo, te da ga je svojevremeno „potcenio“.

Kada je Donald Tramp u pitanju, predsednik Srbije naveo je da su njih dvojica „imali veoma dobre odnose“, nazivajući ljude iz Trampovog kabineta „vrednim i posvećenim“. Na pitanje koga bi voleo da vidi kao novog predsednika SAD-a, Vučić je odgovorio da ima preferencije, ali da ne želi o tome javno da govori.

– Kao i u svakom razgovoru sa Vučićem, bilo je teško doći do suštine, ali je bio „iznenađujuće iskren“ kada smo ga pitali šta Srbija dobija od Rusije i Kine, s obzirom da su najveći investitori u njegovoj zemlji evropski Nemačka, Francuska i Italija – navodi Politiko.

Donald Tramp

Foto: Brandon Bell / Getty images / Profimedia

Donald Tramp

Podseća i da je rekao „dobijamo njihovu podršku teritorijalnom integritetu Srbije, rekao je Vučić, ali i da „je Srbija predana članstvu u EU, ali i dalje odbija da se usaglasi sa sankcijama koje Brisel uvodi Moskvi zbog agresije na Ukrajinu“.

„Vučić i dalje uživa veliku podršku“

Politiko se u tekstu dotakao i pitanja litijuma, odnosno zalihe koje Srbija ima, a ključne su za proizvodnju baterija za električne automobile. Kako podseća, nemački kancelar Olaf Šolc i evropski komesar Maroš Šefčovič su postigli niz sporazuma u julu u Beogradu, čime su, ocenjuje, omogućili evropskim proizvođačima automobila pristup srpskom „belom zlatu“.

– Do vremena kada Srbija pristupi EU, ako se ikada dogodi, Vučić obećava da neće više biti predsednik jer po Ustavu Srbije ima pravo na dva mandata, a drugi mu ističe 2027. godine. On, međutim, i dalje uživa veliku podršku, kao i njegova Srpska napredna stranka sa 47 odsto – piše Politiko.

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Ovaj sajt dalje nastavlja da „njegov fan klub uključuje i zaposlene u restoranu „Salon 1905“, a konobar koji nas je uslužio na ručku, navodi da još nije imao priliku da usluži i šefa države, iako bi bio ponosan da to učini“.

– Kada smo zatražili račun, rečeno je da je ručak platio kabinet predsednika. Uz naš protest, menadžer je rekao da ne može ništa da učiniti tim povodom. To je izazvalo glavobolju računovođama Politika, jer sad moraju da traže fakturu od Predsedništva Srbije kako bi platili naš raskošni obrok – piše autor teksta i zaključuje: „Srećno s tim, jer u Srbiji predsednik ima zadnju reč“.



Izvor

You may also like