Ponovo varnice između Rame i Kurtija: „To je nedopustivo“


Vesti

Politika

Ponovo varnice između Rame i Kurtija: „To je nedopustivo“

Poznavaoci političkih prilika kritikovali su kosovskog premijera Aljbina Kurtija i premijera Albanije Edija Ramu zbog pristupa koji su pokazali jedni prema drugima tokom poslednje Ramine posete, navodeći da je njihov antagonizam neoprostiv.

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Rama kurti

Bivši konzul Kosova u Kanadi Donat Silja rekao je da je očigledan antagonizam dvojice premijera neoprostiv. On je takođe istakao da je neprihvatljivo neučestvovanje Rame na obeležavaju dana Prizrenske lige.

Blic preporučuje


Rama u Prištini odbio da se sastane sa Kurtijem


RAMA BI SEBE DA UMETNE U DIJALOG? Opet Kurtiju delio lekcije: Tvrdoglav je i maksimalista, sporazumi NE OSTAJU zauvek na stolu

– Premijer Edi Rama bio je na Kosovu 10. juna, što je simbolično, osim perioda kada je Kosovo oslobođeno, 25. godišnjica oslobođenja je i obeležavanje dana albanske lige Prizrena. Prizrenska albanska liga ujedinila je sve Albance koji su tada uticali na važne pozicije svih Albanaca širom albanskih zemalja. Tog dana za mene je to neprihvatljivo i ne želim da krivim samo jednog ili drugog premijera, ali dok je bio na Kosovu, domaćin je naš premijer Aljbin Kurti – rekao je on.

Silja je kritikovao Kurtija što se nije sastao sa bivšim albanskim premijerom u Severnoj Makedoniji Taljatom Džaferijem.

– Mi smo u periodu kada Albanci nikada nisu bili politički zastupljeniji svuda na Balkanu. Ovde mislim na dojučerašnjeg premijera Severne Makedonije, Taljata Džaferija, i kako je moguće objasniti da gospodin Gžaferi nikada nije primljen kao premijer od strane našeg premijera Aljbina Kurtija – rekao je Silja.

„Kurti stalno pravi iste greške“

Kako je kazao, „svako može da ima probleme, nezadovoljstva, nesuglasice, različita uverenja, ali je neprihvatljivo da sve to gađenje u javnosti ispoljava premijer koji je do juče u svom programu imao i ideje za ujedinjenje Albanaca“.

– Ne znam u nekoj drugoj situaciji da su Kosovo i njegova vlada imali agresivniji i neprihvatljiviji pristup prema svojim kolegama. Naši odnosi kao Kosova nisu u skladu sa albanskim faktorom u regionu, niti sa faktorima odlučivanja u EU, a da ne govorimo o našem glavnom savezniku SAD, koji su kontinuirano kritikovali pristup kosovske vlade – rekao je Silja.

Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM / Tanjug

Aljbin Kurti

Politički analitičar Artan Muhadžiri rekao je da ovo nije prvi put da se Kurti ne sastaje sa albanskim premijerom, ali da je, prema njegovim rečima, ovo velika greška koju Kurti kontinuirano pravi.

-Da premijeri nemaju dobre međusobne odnose, to nije dobar odraz ni za međunarodne ljude koji su nam pomogli, ni za same građane dve zemlje, jer dva premijera odbijaju da se sastanu, kao kada gost dolazi u tvoju kuću, a ti ga ne dočekaš – istakao je Muhadžiri.

(Kosovo onlajn)



Izvor

Related posts

Vojni rok se vraća, Vlada otpočela pripremne radnje

Dragan Milić najavio formiranje pokreta: Dvoje odbornika napustilo njegovu grupu građana u Skupštini grada Niša

Danijela Nestorović priznala da se u opozicionom predlogu Zakona o litijumu nalazi citat ginekologa!? (VIDEO)