Poslanica Dragana Rakić (DS) glasala za rebalans budžeta: Bilo je slučajno, bila sam umorna


Vesti

Politika

Poslanica Dragana Rakić (DS) glasala za rebalans budžeta: Bilo je slučajno, bila sam umorna

Rakić kaže da joj se zbog umora dogodila greška

U Skupštini Srbije, tradicionalno, poslanici opozicije ne glasaju za predloge vlasti i obrnuto

Poslanica i zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić glasala je za rebalans budžeta u Skupštini Srbije. Kaže da joj se zbog umora potkrala greška, da se izvinjava, kao i da je taj jedan njen glas „potpuno nebitan“ i da „ni na koji način nije uticao na konačan ishod glasanja.“

Foto: V. Sporčić / Tanjug

.

Da nismo u podeljenom društvu, u kojem poslanici opozicije ne glasaju za predloge vlasti i obrnuto, njen potez ne bi bila vest. Ali, to se u Skupštini Srbije retko dešava, ma šta da se u predlogu nalazi. Rakić je, međutim, tu tradiciju prekinula.

Blic preporučuje

Poslanici su se ovako izjasnili o rebalansu budžeta:

  • Za je bilo 136
  • Protiv je bilo 51
  • Uzdržanih nije bilo
  • Nije glasalo šest poslanika

Rakić se našla među ovih 136 poslanika, što i za „Blic“ potvrđuje.

– Istina je da sam greškom glasala za rebalans budžeta. Grešku sam napravila usled umora i pada koncentracije posle više od stotinu stiskanja dugmeta sa kojim sam glasala za amandmane koje su predložili opozicioni poslanici. Moj glas je naravno bio potpuno nebitan i ni na koji način nije uticao na konačan ishod glasanja, ali se izvinjavam svim članovima Demokratske stranke i svim građanima Srbije koji su protiv režima Aleksandra Vučića zbog ove tehničke greške – kaže Rakić.

Kako kaže, Demokratska stranka i ona kao njena članica „nikada nismo niti ćemo na bilo koji način sarađivati sa njegovim režimom“.

– Za rebalans budžeta se glasa dva puta – prvo se glasa za rebalans u načelu, pa se glasa za amandmane i na kraju se glasa za rebalans u celini. U prvom glasanju sam glasala protiv rebalansa, zatim sam glasala za za svaki od preko 100 amandmana koje je podnela opozicija. Nakon toga se glasalo za rebalans u celini i tu sam greškom, po inerciji, pritisnula taster za. Nije mi bilo omogućeno da ispravim grešku, jer je predsednica Narodne skupštine već prešla na glasanje po sledećoj tački dnevnog reda. Očigledno se vladajućoj većini u parlamentu žurilo da građane Srbije zaduže za novih 2,2 milijarde evra koliko iznosi najnoviji budžetski deficit – kaže ona.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u ponedeljak izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je budžet Srbije povećan za 132,5 milijardi dinara i iznosi 2.173 milijarde dinara



Izvor

Related posts

Regruti se ne spremaju za rat, a rasprave o litijumu bi bilo da opozicija nije uložila 150 amandmana

Peti sastanak radne grupe o izbornim uslovima, bez saglasnosti o preporukama ODIHR-a

„PONOSAN SAM NA SVE ŠTO SMO NAPRAVILI“: Predsednik o realizovanim projektima