Poslanici zavšili raspravu o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora: Glavna tema litijum


U popodnevnom delu današnje sednice, i nakon pauze, polemika je bila nastavljena, pa je zamenik poslaničke grupe Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije Borislav Novaković kritikovao to što Deklaracija nije jedina tačka dnevnog reda. Rekao je i da je tačka 46. uvod u koordinisanu akciju za rudarenje litijuma i u Srbiji, i u Republici Srpskoj na jedan potpuno, kako tvrdi, poražavajući način, a da je u RS u pitanju lokacija u opštini Lopare na Majevici, kao što je ovde Jadar.

Blic preporučuje


NA DNEVNOM REDU 60 TAČAKA Završena današnja vanredna sednica Skupštine Srbije: Bira se guverner NBS, Vučević obrazlagao Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, pala i PRVA OPOMENA (FOTO, VIDEO)

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov ponovio je stav ove stranke da neće biti ni ašova u zemlji, ukoliko nije sve u skladu sa ekološkim standardima koje traži i Evropska unija, ali i više od toga. On je odgovarajući Novakoviću rekao da samo pokušavaju da zaplaše narod i da promene vlast.

– Kakav litijum, kakva priča. Tu istu priču, doduše, na jednoj mnogo tragičnijoj osnovi su gurali prošle godine. Tako da oni svaki put traže nešto oko čega će da se okupe. Danas je to litijum, sutra nešto drugo – rekao je Jovanov, dodavši da je „prethodna vlast dovela Rio Tinto i omogućila da sve živo kopaju po Srbiji“, kao i da su „donosili zakone gde su vezali istraživanje i eksploataciju i 2006. i 2011. godine“.

Polemika Vesića i Lazovića

Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić naveo je da kum poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, investitor Miroslav Kovačević, za koga tvrdi da zovu Mića Ćuskija, zbog izgradnje kompleksa „Park Šumice“ posekao 461 stablo.

– Da li ste mogli da čujete da se neko oko toga bunio? Naravno da ne. Znači ono što može kum, ne mogu drugi. To su dvostruki aršini – rekao je Vesić.

Jovanović Ćuta je odgovorio da voli svog kuma ali da se ne meša u njegove poslove. Dodao je da mu nije on izdao dozvole, već Grad Beograd.

– Ako je nešto posečeno, a nije tačno da je posečeno, nisam mu ja dao bilo kakve dozvole, tu ste bili vi gospodo, vi ste izdavali građevinske dozvole svima – naveo je Jovanović Ćuta, koji je Vesića upitao „koliko je težak“ i pozvao ga da otvori „svoje imovinske karte“.

Dačić i Lazović u klinču

Ministar policije Ivica Dačić poručio je poslanicima da bi o projektu „Jadar“ i eksploataciji litijuma trebalo da se bave na ekspertskom, a ne političkom nivou. Pitao je poslanika Zeleno – levog fronta Radomira Lazovića, na primer, zašto nije mogao od njega pošto se, kako je rekao, Lazović predstavlja kao ekološki aktivista od 2010. godine, ništa da čuje do 2020. godine o projektu Jadar.

– Lazović kaže sam da je ekološki aktivista od 2010. godine, tako piše. Ja ga ne čuh do 2020. da je bilo šta rekao o Rio Tintu, o litijumu, jadaritu, o kriptonitu, o supermenu, o Loznici. Pa šta ste deset godina radili u ekologiji – poručio je Dačić.

Istakao je, odgovarajući na optužbe poslanika opozicije, da nikada nije nikome pretio da će biti hapšen zato što demonstrira, kao i da je i u vreme predsednika Borisa Tadića kao ministar unutrašnjih poslova naučio da blokade međunarodnih puteva i pruga nisu dozvoljene. Podsetio je i da je Boris Tadić 2021. godine rekao da je Rio Tinto u Srbiju došao za vreme Koštunice.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je naglasio da ništa što je ispod naših nivoa zaštite nacionalnih i državnih interesa, nije potpisano ni primenjeno.

Radomir Lazović je rekao da ne razume diskusiju u vezi sa litijumom i ističe da ako je neko iz opozicije nekada verovao u taj projekat, to više nije slučaj.

Sad imamo konsenzus oko toga da ne treba raditi ta iskopavanja. Narod ne želi taj projekat jer se plaši posledica, jer su posledice ostavljene da se bavi kompanija, jer treba vi da kontrolišete. Prosto je preveliki rizik, prevelika šteta koja će ostati i premala korist za ljude – naveo je Lazović odgovarajući Dačiću.

Šef poslaničke grupe „Moramo-Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će rudnik biti ekološki tek onda kada se, kako je rekao, vrate naše reke iz cevi.

Vučević: Deklaracija nije nikakav pamflet i fikcija

Premijer Miloš Vučević je danas, kao i juče, pozvao poslanike da bez obzira na stranačku pripadnost prihvate Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer je ona, kako je rekao, osnov dalje političke borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i tešku borbu za Kosovo i Metohiju.

– Sklonite se iz stranačkih uniformi. Razmišljajte o odgovornosti prema srpskom narodu, građanima Srbije i prema našoj otadžbini Srbiji – rekao je on.

Istakao je da Deklaracija nije nikakav pamflet i fikcija, nego prava nacionalna deklaracija i da ga brine kada neki deklaraciju koja se bavi ozbiljnim temama, u ozbiljnim vremenima, nazivaju nacionalističkim pamfletom.

– Brine me kada pričate o tome da je ona fikcija i da je to jeftina demagogija – rekao je on odgovarajući poslanicima opozicije koji su kritikovali taj dokument.

Poslanicima koji su kritikovali projekat „Jadar“ Vučević je da svojim nastupima obmanjuju javnost i da bi i oni kopali litijum.

– Vi, jer ste dovodili taj isti Rio Tinto. I tad se niste protivili – istakao je on.

Poslanicima opozicije je poručio da ih narod ne želi.

– Vi ste ekspert i za kanalizaciju, jadarit, rudarenje, ekologiju, nacionalnu deklaraciju. Samo vas neće građani. Sve izbore ste izgubili – od Subotice do Trgovišta. To je jedan mali problem za vas. Sve vaše kritike su jeftini politički pamfleti. Građani Srbije odlučuju na izborima – poručio je Vučević.

Tokom njegovog obraćanja, šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je dobacivao iz poslaničke klupe govoreći da će premijeru da „izvuče uši“, zbog čega mu je predsednica parlamenta Ana Brnabić izrekla opomenu.

Umesto dnevnog reda – litijum

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov naglasio je da eksploatacije litijuma neće biti, ukoliko ne bude zaštićena životna sredina. On je, obraćajući se posle izlaganja poslanika Zeleno-levog fronta Radomira Lazovića, rekao da opozicija kaže da „ova vlast nije u stanju da organizuje eksploataciju litijuma“ i da su i sada protiv tog projekta, kao što su bili i protiv drugih velikih projekata.

– Ovi ljudi su bili protiv izgradnje puteva, izgradnje pruga, ovaj čovek se tukao s policijom na nasipima, ovaj čovek je ometao izgradnju mosta u Novom Sadu, oni su protiv izgradnje brzih saobraćajnica i najzad oni su bili žestoko protiv izgradnje hrama Srpske Pravoslavne Crkve u Novom Sadu, zajedno sa ovim lažnim patriotama – rekao je Jovanov.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je rekao da će ta stranka pripremiti svoju deklaraciju o ugroženim interesima građana koja će se, kako je rekao, baviti pre svega socijalno-ekonomskim pravima ljudi, da žive u dostojanstvenom društvu koje im ne truje vazduh, gde voda i zemljište nisu zagađeni.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković rekao je da se ta stranka zalaže za zabranu eksploatacije litijuma i insistiraju da se takva zabrana usvoji u parlamentu.

– Važnu stvar ste rekli, da li će trpeti ovo zagađenje i vašu decu? Pa hoće. I tu leži glavna tragedija svega ovoga – tvrdio je Stanković.

Polemike i replike

Početak današnjeg zasedanja obeležile su replike i polemika povodom jučerašnje rasprave. Kako je juče najavila predsednica parlamenta Ana Brnabić završavajući sednicu, za repliku se javilo više poslanika.

Jedan od njih, šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović zahvalio je Brnabić što je održala reč, ali je ocenio da replika posle 15 sati nema mnogo smisla, tim pre što u sali nije ministar Ivica Dačić kome želi da odgovori.

Dačić je juče u raspravi rekao da što se Deklaracije tiče „nama treba mnogo čvršća i jača Deklaracija o nacionalnim interesima, a u tome se pola vas ovde zaista zalaže za ono što je (Zdravko) Ponoš rekao da se prizna Kosovo, a pola bi htelo i do skoro je imalo u svom programu kao što je DSS, zalaganje za veliku Srbiju“. Dačić je rekao da je to bilo do skoro, dok nije došao Miloš Jovanović.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Jovanović je reko da će sačekati da Ivica Dačić dođe, da bi mogao da mu kaže šta ima.

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac je takođe želeo da odgovori Ivici Dačiću. On je na njegovo pitanje kako je moguće da se u vreme bivše vlasti nije govorilo o opasnostima i rizicima od kopanja litijuma rekao da je u to vreme Rio Tinto dobio dozvolu za istraživanja, a ne za eksploataciju.

Potpredsednica Narodne skupštine i šefice poslaničke grupe SPS Snežana Paunović poručila je poslanicima da je Ivica Dačić došao u skupštinu i da će da im odgovori.

– Evo na početku današnjeg zasedanja imaju mogućnost da shvate da kad nema Ivice Dačića, socijalista, vladajuće većine, vi ne biste imali ni agendu oko koje ćete se okupiti ili bar probati da budete interesantni – rekla je Paunović.

Vučević o Deklaraciji

Premijer Miloš Vučević rekao je juče tokom prvog dana zasedanja predstavljajući poslanicima Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, da ona predstavlja temelj nacionalne politike, dodajući da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Miloš Vučević

Prema njegovim rečima, u Deklaraciji se navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da postoji neophodnost održavanja Svesrpskog sabora jednom u dve godine, kao i da će se realizovati proces nacionalnog pomirenja.

Deklaracija je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu, a u skupštini Republike Srpske 2. jula.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Arno Gujon prokomentarisao pisanje londonskog sajta „Nju Arab“

PREMIJER NAJAVIO: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025. godine

Zečević: Nije vreme za dijalog, EU i NATO da zaustave čišćenje Srba na severu Kosova