„Povećanje penzija 11 odsto“ Vučić: „Pokušaćemo da podignemo i pre januara (FOTO, VIDEO)


Vesti

Politika

„Povećanje penzija 11 odsto“ Vučić: „Pokušaćemo da podignemo i pre januara (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Vile Mir a, između ostalog, govori o svim važnim i aktuelnim društvenim, ekonomskim i političkim temama.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Vučić je rekao da je stopa rasta u drugom kvartalu 4,2 procenata u Srbiji, dok je u prvom kvartalu bilo 4,7 procenta, što nas, kaže Vučić, stavlja na prvo mesto u Evropi.

Blic preporučuje


Vučić sa Li Mingom o ekonomskoj saradnji i geopolitičkoj situaciji


Vučić primio ambasadora Izraela u oproštajnu posetu: Sve države da ulože napore za postizanje održivog mira

– Za sada, od objavljenih za drugi kvartal, opet smo prvi u Evropi. Najverovatnije ćemo biti prvi ili drugi kada se saberu prvi i drugi kvartal, u skladu sa Evrostatom. Velike zemlje su ispod nule, druge su do 1,5 odsto, osim u Španiji, gde je bolja stopa, ali zbog turističke sezone. Ovo je pokazatelj da se Srbija nalazi na dobrom putu, da radimo dobro i da imamo izvesnu i sigurnu budućnost. Imamo preko 6,5 milijardi evra na računu, što veće zemlje nemaju. Nemamo probleme sa likvidnoćšu, stopa javnog duga je ispod 50 odsto – rekao je Vučić.

Povećanje penzija

Vučić je rekao da će penzije biti povećane.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Pokušaćemo da podignemo i pre januara sledeće godine, ali ne mogu da obećam, daćemo sve od sebe. Gledaćemo da to povećanje bude 11 odsto, što bi na današnju prosečnu penziju bilo povećanje u proseku oko 5.000 dinara. Pre 12 godina je bila 22.000 dinara, što je značajan skok. Nije dovoljno, ali je važno povećanje. Procenti ne mogu da budu toliko veliki kao pre, ali će sledeći put 10 odsto biti manje od 5.000 dinara jer vam raste osnovica. Mislim da će biti zadovoljni ovim, jer će stopa inflacije biti između 3,5 i 4 odsto. U aprilu je minimalnu zaradu primilo 99.456 lica. Moja molba je da minimalna zarada bude značajnije uvećana od uvećanja prosečnih plata za javni sektor. Želimo da time pokažemo brigu za sve građane – rekao je Vučić.

Povećanje plata

I sada 47.154 dinara minimalna zarada mora da ide značajno preko 50 hiljada. Neću dalje da govorim da ne pokvarim pregovore. Daćemo sve od sebe da povećamo plate prosvetnim radnicima. Nastavno osoblje osnovnu platu imaju 96.000, nenastavno 68.000, 85.000 prosek. Zato verujem da povećanje plate mora da bude značajno veće nego za sve druge, što se prosvete tiče i što se univerzitetski profesora tiče. Taj procenat mora da bude veći i od povećanja penzija. Za nas je važno da bude povećanje, ali da se kreće u skladu sa budućim ekonomskim razvojem Srbije. Svakako neće biti mali. U maju smo izmerili 855 evra i najjači smo u regionu po tom pitanju. Pre 12 godina smo bili jedva na trećem mestu, a danas smo pretekli Crnu Goru, jer smo se razvijali ekonomski, i na ovih 855 evra, kada kažete da se 5 odsto poveća plata, verujemo da će u decembru prosečna plata od 900 evra, sledeće godine od 1.000 evra.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Roditeljski dodatak

Najveće povećanje za prosvetne radnike, u odnosu na sva ostala povećanja plata u javnom sektoru. Nikada i neće biti dovoljno, ali smo za 10 godina reformi, bez ikakvog rizika i ugrožavanja finansija uspeli da dođemo na prvo mesto i tu želimo da se zadržimo. Roditeljski dodatak — za prvo dete 4.336 evra od 1. novembra. Za drugo dete je najveće povećanje, iznosiće 6.344 evra, što je za 2 hiljade evra više. Povećanja su i četvrto dete 27.230 evra. Imamo za 1.000 manje dece rođene ove godine, ali je manji pad u odnosu na sve ostale zemlje – rekao je Vučić.

Pad novorođene dece u bogatim krajevima

Imamo drastičan pad novorođene dece u bogatim krajevima, i ovako smo odlučili da je državi stalo do toga da imamo više dece, bolju demografiju, nedostaje nam i radne snage, dece u školama, moraćemo sve da uvozimo. Poslednja velika vest je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojima se uvodi ograničenje kamatnih stopa na keš kredite, stambene, kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje. Donećemo zakon svakako i nećemo dati bankama mogućnost da drugim merama nadoknađuju troškove, hoćemo da povećamo ulaganja građana. Bankarski sektor mora da smanji svoju zaradu a da se olakša građanima. Imaćemo i smanjenje kamatnih stopa, i zaduživanje će biti jeftinije, i mladi parovi će moći da računaju lakše kako da obezbede osnovne stvari za život i kako da barataju svojim novcem kasnije – rekao je Vučić.



Izvor

Related posts

Narodu u Srbiji mogu da obećam borbu, iskrenu i posvećenu, za naše državne i nacionalne interese (FOTO)

Vučić u Njujorku: Govoriću o poziciji Srbije, ali i narušavanju svih principa međunarodnog prava

To ne može da nas ugrozi, navikli smo na te stvari