Pravo na politički izbor za pripadnike romske nacionalne manjine u Srbiji


NAKON jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci, izjavila je operska pevačica Nataša Tasić Knežević.

Foto: Sarics

– Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije – dodaje Tasić Knežević.

– Nažalost, ovo nije prvi put da se takve pretnje dešavaju. Svaki put nakon izbora, romska zajednica se suočava sa sličnim problemima, što dodatno naglašava potrebu za zaštitom njihovih prava i sloboda. Svi građani, bez obzira na svoju etničku pripadnost, imaju pravo da slobodno biraju i budu birani na demokratskim izborima. Ovo pravo je fundamentalno za funkcionisanje svakog demokratskog društva. Pripadnici romske zajednice, kao i svi drugi građani, treba da imaju mogućnost da izraze svoju političku volju bez straha od odmazde ili diskriminacije. Vlada Republike Srbije je prepoznala važnost podrške romskoj nacionalnoj manjini i preduzela značajne korake u cilju unapređenja njihovog položaja. U oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja, implementirani su brojni programi i inicijative koji imaju za cilj poboljšanje uslova života Roma. Na primer, obezbeđene su stipendije za romske učenike i studente, poboljšani su uslovi stanovanja kroz izgradnju novih domova i sanaciju postojećih, kao i omogućeni razni socijalni programi koji pomažu najugroženijim članovima zajednice – ističe Nataša Tasić Knežević.

– Ove mere su pokazatelj ozbiljne posvećenosti Vlade stvaranju inkluzivnog društva u kojem su svi građani ravnopravni. Kroz kontinuirane napore i zajednički rad, možemo graditi društvo u kojem su svi ljudi tretirani sa dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili političke stavove. Kao društvo, moramo se zajednički boriti protiv svih oblika pretnji i nasilja, te obezbediti da svaki građanin može slobodno i bez pritiska učestvovati u političkom procesu. Samo tako možemo osigurati pravično i demokratsko društvo za sve, gde svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i politički stav bez straha. Ovi putem apelujem na sve lidere svih političkih i građanskih grupacija da razgovaraju sa svojim pristalicama  i da apeluju na njih da nasilje nije nikada bila opcija. Skinhedsi su ubili dvojicu Beograđana od kojih je jedno bilo dete, maltretirali su i getoizirali su pripadnike romske nacionalne manjine dugo, i zbog svega toga i činjenice da je naše društvo slobodno molim sve medije, političke grupacije i građane da se nikada nijedno ubistvo, nasilje ili izazivanje rasne, verske, polne mržnje i netrpeljivosti ne stvara – zaključuje Tasić Knežević.

BONUS VIDEO: ISTORIJSKA POBEDA: Koalicija „Aleksandar Vučić – Nova Crnja sutra“ slavi uz vatromet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“