Predsednik Izraela Isak Hercog u Srbiji, dočekao ga Aleksandar Vučić


Vesti

Politika

Predsednik Izraela Isak Hercog u Srbiji, dočekao ga Aleksandar Vučić

Predsednik Izraela Isak Hercog stigao je danas u zvaničnu, jednodnevnu posetu Srbiji. Njega je ispred Palate „Srbija“ dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Svečani doček je priređen uz Gardu, crveni tepih i intoniranje himni dve države.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim temama i da je iskazao zahvalnost zbog čijenice da Izrael nije podržao rezoluciju UN.

– Zahvalio sam predsedniku Izraela i na podršku koju dobijamo i za Ekspo, obavestio sam ga o svemu onom što se zbiva na KiM i potrebi poštovanja povelji UN i poštovanja međunarodnog prava, kao što je on mene upoznao s situacijom na Bliskom istoku i ja sam ga pomno slušao – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija i Izrael imaju veoma dobre odnose.

– Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svetskog rata, kao i pre, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno – rekao je on.

Imamo važnu zajedničku temu, a to je spašavanje života Alona Ohela,

Primio sam njegovu baku i deku, tu je i njegova majka i molim sve koji mogu da pomognu da jedan život spasemo – kazao je Vučić.

Ovo je rekao nakon tet-a-tet sastanka, nakon kojeg je počeo okrugli sto „Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela“.

Direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Prema rečima Nikolića, ovo je pravo vreme za samit i forum kada se ima na umu iskorak o upitima za investicije iz Izraela u našu našu zemlju a posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS.

Takođe, biće potpisana zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Pre okruglog stola, održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela pred vođen predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije – Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Nakon toga, ulediće sastanak u četiri oka dvojice predsednika, a potom i sastanak delegacija Srbije i Izraela.

Zatim će se, oko 12 sati, Vučić i Hercog obratiti javnosti, a onda i na okruglom stolu na temu „Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela“.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Prva poseta od 2020. godine

Ovo je prva poseta na tom nivou otkako je Izrael priznao Kosovo 4. septembra 2020. godine, a zatim i uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom 1. februara 2021.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, uoči dolaska Isaka Hercoga izrazila je uverenje da će poseta ta dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

U delegaciji Izrela koja sa predsednikom stiže u Srbiju su i ljudi iz oblasti ekonomije, upravo kako bi se iskoristio potencijal za dalji razvoj odnosa.

Predsednik Hercog dolazi u Srbiju, iako je u toku rat između Izraela i Hamasa, započet pre gotovo godinu dana.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Direktorka jerusalimske kancelarije Američkog jevrejskog komiteta (AJC) i stručnjak za diplomatiju i geopolitičku strategiju Avital Laibović rekla je uoči Hercogovog dolaska upravo da je to što je on u vreme rata izabrao da putuje iz Izraela u Srbiju jasan pokazatelj značaja koji Izrael vidi u Srbiji i u odnosima između dve zemlje.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

ŠTA ĆE NAM JAKA VOJSKA, ZAŠTO VUČIĆ TO RADI? Šolakovci nastavljaju kampanju protiv naše armije! (VIDEO)

BRNABIĆEVA ODGOVORILA ŠOLAKOVOM UREDNIKU: Trenutak istine

„SRPSKA VOJSKA POKAZALA MIŠIĆE!“ Hrvatski mediji ljubomorni, svi pišu o demonstraciji moći na aerodromu u Batajnici