Predsednik Vučić ugostiće svog turskog prijatelja, ovo je detaljan plan posete


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će danas i sutra boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji.

Foto: M. Anđela

Doček predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana na aerodromu „Nikola Tesla“ predviđen je danas oko 19 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Prema programu posete, sutra u 11.00 sati biće priređena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim u 11.20 sledi sastanak dvojice predsednika.

U 12.05 biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom.

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika biće održana u 13 sati, a potom su u 13.10 predviđene izjave za medije predsednika Srbije i Turske.

U hotelu Hajat u 16 časova biće organizovan poslovni forum Srbija-Turska, a učestvovaće i predsednici Vučić i Erdogan.

Forum će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije, najavila je Privredna komora Srbije. Učesnicima foruma obratiće se, pored predsednika Vučića i Erdogana, predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, a nakon plenarnog dela foruma predviđeni su bilateralni razgovori privrednika.

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu ove godine.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. U tom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra, što je povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023., a uvoz je dostigao 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 milion evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine.

Vučić i Erdogan sastali su se poslednji put u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Erdogan je Srbiju posetio poslednji put u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

Vučić je u poseti Turskoj boravio 2018, 2021 i 2022. godine. Erdogan u Srbiju stiže iz Albanije, gde se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Opozicija poziva na građanski rat: Idemo u radikalizaciju, imamo plan nema crvenih linija!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Aleksandar Arsenijević pušten iz pritvora

Profesor je jasno rekao koje godine je nastao problem sa rudarenjem

Erdogan u Srbiji: Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Turske