Pregovori u Briselu: Kurti došao da isprati Borelja i Lajčaka


Vesti

Politika

Pregovori u Briselu: Kurti došao da isprati Borelja i Lajčaka

Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na poslednju rundu dijaloga u Briselu 26. juna, kada se nije sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU, očigledno došao da „isprati“ visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, a samim tim i izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

TNJG_Ohrid_Kurti_Lajcek_vesti_blic_safe_JD_VL.jpg

– Odnosi između Kurtija i Lajčaka i Borelja nisu bili sjajni od samog početka. Kurti je imao velike probleme da prihvati pregovore u formatu koji je osmišljen. Znamo iz diplomatskih krugova, došlo je nekoliko puta do oštrih sukoba na relaciji Borelj – Kurti, sada je došlo Kurtiju da se osveti, i odbio je da dođe na sastanak. Time je poslao jednu jasnu poruku pre svega Borelju – rekao je Mijačić za Tanjug.

Blic preporučuje


KURTI JE OPET MINIRAO DIJALOG Borelj otkrio šta se dešavalo iza kulisa poslednje runde u Briselu pod njegovim vođstvom: Svi putevi vode do ISTOG KRIVCA

Susret između direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, dodao je Mijačić, je još tragičniji i priprema tog sastanka nije urađena na način da može da dođe do rezultata.

„Teško da će ponoviti podršku od 50 odsto“

Komentarišući predstojeće izbore na KiM, Mijačić je ocenio da će Kurtiju biti teško da ponovi podršku od 50 odsto glasova.

– To je bio jedan trenutak u vremenu, drugo on je to osvojio zajedno u dvojcu sa Vjosom Osmani. Jako će biti teško da on to ponovi. Sa druge strane, on se sad već ustalio negde na između 42 i 45 odsto, nema ispod. Mislim da će biti jako teško da padne ispod 40 odsto. Sa tih 40 odsto, plus manjinski glasovi, on može da formira vladu – ocenio je Mijačić.

On je rekao da je Kurti „veliki izazov za Srbiju“, jer Beograd nema odgovor na njegovo ponašanje, a još veći izazov je za međunarodnu zajednicu.

– Međunarodna zajednica je sve ovo vreme, poslednje četiri godine vršila pritisak na njega, ali nije želela da ugrozi kosovsku nezavisnost – rekao je Mijačić.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Vučić se sastao sa komandantom garde Ohaja: Zatražio sam jaču podršku Amerike u zaštiti našeg naroda na Kosovu i Metohiji

„Samoopredeljenje“ i islamisti zidaju džamiju u severnom delu Kosovske Mitrovice

Napadači su pretukli Dejana Radića iz Starog Gracka na KiM i oteli mu 2.000 evra