Prištini most na Ibru im glavna „meta“, njime Kurti zastrašuje Srbe


Vesti

Politika

Prištini most na Ibru im glavna „meta“, njime Kurti zastrašuje Srbe

Posle niza jednostranih poteza kojima onemogućava život Srba na severu Kosova, prištinski premijer Aljbin Kurti dosetio se da ih pozove na dijalog. Ali, o neiskrenosti njegovog poteza svedoči činjenica da su dan posle poziva uhapšena dvojica Srba jer su se bunili zbog krečenja srpske zastave. Pri tom, već neko vreme, i posle ukidanja dinara na severu, pred nosom im maše otvaranjem mosta na Ibru.

Foto: Tanjug / AP, TV Most, Virginia Mayo, Filip Krainčanić / Ringier

.

Situacija oko otvaranja mosta se iz dana u dan usložnjava – juče su uhapšeni srpski političar i predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević i funkcioner te stranke Stefan Veljković jer su, navodno, smetali radnicima da prekreče oslikane srpske zastave. Da ironija bude veća, dok su im stavljane lisice na ruke, u zgradi opštine severna Mitrovica počinjala je debata posvećena međuetničkoj saradnji.

Blic preporučuje

Saradnja je preko potrebna, ali to treba reći i ministru unutrašnjih poslova Dželjaju Svečlji koji je u dva navrata viđen sa ministrom administracije i lokalne samouprave, Elbertom Krasnićijem, kako vrši inspekciju mosta.

– To se može protumačiti kao zastrašivanje Srba – kaže za „Blic“ Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Kurti hoće da natera Srbe da korak po korak napuste sever. I niže potez za potezom koji idu u prilog tome – kaže Popov.

„Sve se obija o glavu Srba“

Evropska unija upozorila je da će pooštriti mere protiv Prištine koje su i dalje na snazi, ali Popov kaže da kosovski premijer ne haje za to.

– To je do sada nebrojeno puta pokazao. Da je bilo oštrije reakcije, Kurti bi se drugačije ponašao jer bi to bio znak će ostati bez podrške biračkog tela. Stvari se moraju rešavati u Briselu, ali se to ne dešava i sve se obija o glavu Srba – kaže Popov.

U međuvremenu, uveliko se radi na otvaranju mosta, pa su juče na njemu tri kamiona proveravala težinsko opterećenje.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Na posledice otvaranja ukazao je i Igor Novaković, viši saradnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, koji je rekao da se otvara pitanje kako će reagovati KFOR koji ima primarno zaduženje koje se tiče bezbednosti na Kosovu.

– Dakle, ukoliko se proceni da bi jedan takav potez doveo do povećane napetosti i na severu Kosova i između Beograda i Prištine, pretpostavljam da onda oni to ne bi dozvolili. Ali to je opet stvar moje lične spekulacija. Trebalo bi da vidimo šta bi se konkretno desilo da se u suštini krene u jednu takvu akciju – izjavio je za Kosovo onlajn Novaković.

Za sve su „krivi“ izbori

Smatra da su presudni faktori zbog kojih Kurti insistira na otvaranju predstojeći izbore i činjenicu da je ovaj most – moćan simbol i za Srbe i za Albance.

– Čini mi se da je osnovni razlog za to su predstojeći parlamentarni izbori koji bi redovno trebalo da se održe početkom naredne godine ali sve se češće priča da će biti održati u vanrednom terminu, u oktobru. Samim tim most na Ibru je moćan simbol, kako za albansku, tako i za srpsku zajednicu, i time bi se uputio jasan signal biračima, pre svega na Kosovu, da je sever integrisan, odnosno da je glavni simbol otpora Srba sa severa prevaziđen. Čini mi se da je to politika celokupne vladajuće elite – rekao je Novaković.

Pročitajte još

Sa njegovim stavom saglasna je i Milica Andrić Rakić, programska menadžerka NVO Društvena inicijativa.

– Otvaranje mosta isključivo se dešava kao inicijativa u sklopu predizborne kampanje i pretpostavljam da će se kako se izbori približavaju još dodatno aktualizovati to pitanje. U scenariju gde imamo potencijalne proteste sa južne strane, a za otvaranje mosta, to može da bude neka vrsta udara, čak i na protivkandidata DPK, Bedri Hamzu koji je trenutno gradonačelnik Južne Mitrovice. Kurti tu može da prepozna neku vrstu političkog aduta ukoliko se u njegovom gradu organizuje takav protest i zbog toga što vlada poziva na otvaranje mosta jer mogu da kažu: „Eto, nema lokalnih vlasti da se angažuju“– ističe Andrić Rakić.

„Nova nestabilnost za krhki sever“

Posledice će biti ozbiljne, smatra Dragiša Mijačić,Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35.

– Otvaranje mosta će sigurno doneti novu nestabilnost na ionako krhkom severu. Za Kurtija je to politički dobitak kao kapital za predstojeće izbore i nije ga briga koliko će ljudi poginuti, biti povređeno ili koliko će Srba napustiti Kosovo zbog takve akcije. Da li vredi? – napisao je na društvenoj mreži „iks“ Mijačić.

O mostu na Ibru

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, naseljen uglavnom Srbima.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.



Izvor

Related posts

''PAŽLjIVO SLUŠAMO GOVORNIKE I ČEKAMO NAŠE OBRAĆANjE NA SAMITU O BUDUĆNOSTI'': Predsednik Vučić poslao poruku građanima iz sedišta UN (FOTO)

Premijer Vučević odgovorio na Ponošev napad na predsednika Vučića (FOTO)

Srbija posvećena održanju mira i bezbednosti, počinje Samit o budućnosti u Njujorku