Prisustvovaće i predsednik Srbije Vučić


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je svoju posetu svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije „Knjaz Miloš“, koje će se održati sutra u 13 časova u Aranđelovcu.

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Kompanija „Knjaz Miloš“ je među najvećim proizvođačima mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka u Srbiji.

Sedište kompanije je u Aranđelovcu, gde je u Bukovičkoj Banji pre više od dva veka započela istorija korišćenja vode sa izvora. Početak korišćenja vode sa izvora u Bukovičkoj Banji vezuje se za 1811. godinu kada je Dositej Obradović posetio izvor i koristio vodu u lekovite svrhe i od tada počinje i tradicija točenja mineralne vode u krčage i burad, kao i njena isporuka volovskim i konjskim zapregama.

Kako se navodi na sajtu kompanije, prva kaptaža sa izvora mineralne vode počela je 1866, a tom prilikom stariji izvor dobio je ime „Knjaz Miloš“, a novi „Knjaz Mihailo“ i već tada počela je da se razvija ideja o „industrijskoj“ eksploataciji izvorišta bukovičke kisele vode.

Aranđelovački „Knjaz Miloš“ privatizovan je po starom zakonu o privatizaciji, besplatnom podelom akcija i u trenutku kada su počele priče o privatizaciji te kompanije, kako je tada objavljeno, država je bila vlasnik 41,87, a mali akcionari 58,13 odsto akcija. Kao potencijalni kupci ove kompanije tada su se pominjali „Podravka“, „Agrokor“, „Koka Kola“, „Nestle“, „Danon“, „Salford“, „Delta“ i košarkaš Vlade Divac, a rukovodstvo firme je institiralo na dokapitalizaciji.

„Knjaz Miloš“ a.d prolazi kroz svojinsku promenu i 2004. godine, postaje vlasništvo kompanije FPP Balkan Limited, kojoj se od januara 2005. kao partner pridružuje i fond Salford Kapital Partners.

Kako se navodi na sajtu kompanije, u 2010. „Knjaz Miloš postaje zatvoreno akcionarsko društvo, a u aprilu 2015. kompaniju Danjub Fuds Grup zajedno sa kompanijama „Knjaz Miloš“, „Imlek“ i „Bambi“ preuzima londonski fond Mid Europa Partners.

U septembru 2022. kompanija Knjaz Miloš postala je zvanični proizvođač i distributer Pepsi brendova bezalkoholnih gaziranih napitaka za tržišta Srbije i Crne Gore U 2024, Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo od 46,43 odsto u „Knjaz Milošu“, postavši jedini vlasnik vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka na domaćem tržištu.

Vrednost te transakcije kako je tada objavljeno bila je gotovo 90 miliona evra, pa tako danas „Knjaz Miloš a.d“ posluje u okviru joint venture kompanije koju su osnovali Matoni 1873 i PepsiCo.

BONUS VIDEO:

NA NALOG PREDSEDNIKA VUČIĆA: Rekonstruisano i asfaltirano dva kilometra puta u selu Jabuka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Na severu Kosova sve veći broj policijskih stanica: Kurti po svaku cenu hoće kontrolu

OSTANITE ZVEZDA VODILJA: Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Ministar odbrane Grčke se sastao s ambasadorom Srbije: Razgovarali smo o odbrambenoj saradnji