Protest protiv otvaranja rudnika litijuma u Loznici: „Nećete kopati“


Vesti

Politika

Protest protiv otvaranja rudnika litijuma u Loznici: „Nećete kopati“

Organizatori su pozvali odbornike Skupštine grada da ne glasaju za Prostorni plan Loznice

Sednica Skupštine Srbije odbila je predlog opozicije za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim je tražena zabrana iskopavanja litijuma

U organizaciji ekoloških udruženja večeras je ispred zgrade Gradske uprave u Loznici održan protest protiv otvaranja rudnika litijuma i projekta „Jadar“, koji je počeo oko 17.00 časova, a završen uz poruku „nećete kopati“.

Foto: Fonet

.

Organizatori su pozvali odbornike Skupštine grada da ne glasaju za Prostorni plan Loznice, jer bi on, kako tvrde, bio polazna tačka za realizaciju projekta „Jadar“.

Foto: Fonet

.

Aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je da bi u narednih osam dana trebalo da bude zakazana sednica Skupštine grada da se ne bi prešlo na prinudnu upravu, a da se na toj sednci očekuje rasprava o Prostornom planu.

Za subotu najavljene dve jednočasovne blokade

On je rekao da čekaju sednicu i da će biti spremni da se ponovo okupe kako ne bi dozvolili da se Prostorni plan izglasa.

Skup u Loznici najavljen je posle sednice Skupštine Srbije na kojoj je odbijen predlog opozicije za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim je tražena zabrana iskopavanja litijuma.

Foto: Fonet

.

Na skupu, na kome su se obratili ekološki aktivisti, za subotu su najavljene dve jednočasovne blokade u mestu Brezjak u Gornjim Nedeljicama i na petlji na Preljini.

Protestu su prisustvovali i predstavnici nekih opozicionih stranaka među kojima Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić, Aleksandar Jovanović Ćuta.



Izvor

Related posts

Na severu Kosova sve veći broj policijskih stanica: Kurti po svaku cenu hoće kontrolu

OSTANITE ZVEZDA VODILJA: Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Ministar odbrane Grčke se sastao s ambasadorom Srbije: Razgovarali smo o odbrambenoj saradnji